VYHLIADKA: Studený máj v stodole raj? Toto je predpoveď počasia na MÁJ

Peter Minárik

Zažili sme chladný a sychravý apríl a máj začne v podobnom duchu. Vyhliadka na máj naznačuje, že nás čakajú slnečné, ale aj búrlivé dni. Mesiac však ako celok nebude ani teplý a ani suchý.

Máme za sebou chladný apríl. Z klimatologického hľadiska skončil mesiac apríl na celom území pod hranicou dlhodobého priemeru. Inými slovami môžeme povedať, že tohtoročný apríl bol chladnejší ako býva zvykom.

Veľmi chladná bola prvá aj posledná aprílová dekáda, kedy priemerná denná teplota bola v niektoré dni aj o 5 °C nižšia ako je bežné. Nad hranicou dlhodobého normálu sme mali teploty len od polovice apríla do zhruba 23. apríla. Tieto nadpriemerne teplé dni však len zmiernili zápornú odchýlku.

Po teplotnej stránke skončil apríl ako chladný mesiac. Čo sa tyká zrážok ,na našom území bol mesiac zrážkovo bohatý a nadpriemerný. Niekoľko vĺn zrážok spôsobilo, že na Slovensku máme k 1. máju zrážkové prebytky. Zatiaľ čo v Bratislave je aktuálne za tento rok o 10 mm viac zrážok ako je bežné, tak smerom na východ prebytky stúpajú. V Košiciach je prebytok 70 mm a v Kamenici nad Cirochou dokonca až cez 100 mm. Apríl tak bol chladný a zrážkovo bohatý. Čo nás čaká v máji?

Máj začne so studeným počasím

Na nadchádzajúci mesiac sa môžeme pozrieť očami krátkodobých a strednodobých, či dlhodobých numerických modelov. Tie krátkodobé a strednodobé predpovedné modely naznačujú, že do zhruba polovice mesiaca by malo byť počasie teplotne skôr podpriemerné a od polovice mesiaca teplotne priemerné.

Prvý májový týždeň by mal byť chladný v celej strednej a východnej Európe, kde by priemerná teplota mala byť o 3 až 6 °C pod hranicou dlhodobého teplotného normálu. Naopak, v západnej Európe by malo byť teplo a predovšetkým na Pyrenejskom polostrove sa očakávajú teploty nad hranicou dlhodobého normálu.

očakávané teplotné anomálie na prvý májový týždeň
očakávané teplotné anomálie na prvý májový týždeň

Podľa aktuálnych predpovedí sa najvýraznejšie teplotné výkyvy očakávajú na našom území na začiatku druhej polovice mája, kedy by teploty mali byť na úrovni dlhodobého normálu, v oblasti severného Slovenska nad úrovňou dlhodobého priemeru.

očakávané teplotné anomálie na druhý májový týždeň
očakávané teplotné anomálie na začiatok druhej polovice mája

Máj suchý nebude

Po teplotnej stránke by máj ako celok mal skončiť maximálne na úrovni dlhodobého priemeru. Nezvyčajne vysoké teploty, ktoré nie sú na máj bežné sa tak neočakávajú a ak veríte na pranostiky, tak podľa jednej známej, ktorá hovorí: "Studený máj, v stodole raj". by sa poľnohospodári mali radovať.

Určite potešia aj očakávané úhrny zrážok. Na začiatku mája sa očakáva viac zrážok ako je bežné. Zrážkové prebytky by sa tak mali ešte navýšiť. Predovšetkým od 8. do 15. mája by v Európe malo zavládnuť sychravé počasie, čo sa dá prisudzovať tomu, že nad Európu budú z Atlantiku postupovať jednotlivé tlakové níže spolu s frontálnymi vlnami.

Druhý májový týždeň by mal priniesť do Európy zrážkovo nadpriemerné počasie. V Európe by malo spadnúť o 20 až 40 % zrážok viac ako je bežné.

očakávané zrážkové anomálie na druhý májový týždeň
očakávané zrážkové anomálie na druhý májový týždeň

Zaujímavý je pohľad na Pádsku nížinu, na severe Talianska, kde sa očakávajú najväčšie zrážkové anomálie. V tomto prípade môžeme len dúfať, že sa tak naozaj stane, keďže táto oblasť už niekoľko mesiacov zápasí s extrémnym suchom. Minuloročné leto totiž bolo veľmi teplé a zima nepriniesla veľa snehu, následkom čoho sú vodné nádrže na minimách a poľnohospodári rozmýšľajú, či vôbec zasiať.

Tohtoročný máj by tak mal nadviazať na aprílové počasie a po teplotnej stránke bude skôr chladnejší a na zrážky rozhodne nebude chudobný.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd