VYHLIADKA: Vráti sa ešte sneženie? Vieme, ako bude do konca marca

VYHLIADKA: Vráti sa ešte sneženie? Vieme, ako bude do konca marca
Peter Minárik

Vyhliadka počasie do konca marca naznačuje, že naše územie čaká pomerne pestré počasie. Budú sa tak striedať chladnejšie prúdenia s teplejšími a návrat mrazov či snehových vločiek ešte nie je vylúčený. Vlastne prvé ochladenie je doslova za dverami a to prinesie výrazné mrazy a prekvapivo aj snehové vločky.

Posledný zimný mesiac, teda február, pokoril absolútne všetky rekordy. Išlo o najteplejší zimný mesiac v novodobej histórii. Máme za sebou prvú polovicu marca a priebežná teplotná odchýlka od normálu je o čosi menšia, no nič to nemení na fakte, že aj prvá polovica marca dopadla ako teplotne nadpriemerná.

Prehupli sme sa do druhej polovice marca, ktorá začala pomerne búrlivým počasím. Postaral sa o to studený front, ktorý priniesol do mnohých krajín búrky, ktoré neobišli ani naše územie. Na Slovensku udrelo v sobotu 260 bleskov a to predovšetkým na severozápade.

Čo nás však čaká v ďalších dňoch a ako sa bude počasie vyvíjať do Veľkej noci? Počasie naznačuje, že k nám ešte zimu môže vrátiť. Prvý závan chladného vzduchu je doslova pred dverami.

 

Čoskoro sa vrátia mrazy

Práve teraz môžeme nad Pobaltím pozorovať zvýrazňovanie tlakovej níže, ktorá bude mať svoj vplyv na počasie v Európe v nadchádzajúcich dňoch a vo výraznej miere ju pocítime aj na našom území.

Okolo tejto tlakovej níže k nám totiž začne prúdiť od severu chladný, pôvodom arktický vzduch, ktorý začne znižovať teploty. Prvá vlna chladného vzduchu dorazí nad naše územie v nedeľu, no ešte výraznejšie sa bude ochladzovať na prelome týždňov. Stred tlakovej níže si to totiž namieri cez východné Poľsko nad Ukrajinu a do našej oblasti sa tak zvýrazní príliv chladného vzduchu.

očakávané teploty vo výške 850 hPa
očakávané teploty vo výške 850 hPa, iMeteo.sk

Pocítite to na teplotách už v pondelok ráno, kedy nám hrozia mrazy, a to hneď na viacerých miestach. Mrznúť by nemalo len na západnom Slovensku a vo Východoslovenskej nížine, kde sa teplota udrží slabo nad nulou, no aj tu hrozia prízemné mrazy.

Na zvyšku územia však začiatok nového týždňa bude veľmi chladný. V pondelok ráno poklesne teplota na 0 až -5 °C a ako si môžete všimnúť na mape, tak mrazy budú plošné.

očakávané teploty v pondelok ráno
očakávané teploty v pondelok ráno, iMeteo.sk

Výrazne sa neoteplí ani počas dňa. Prvé dni nového týždňa prinesú teploty do +10 °C, na severe Slovenska zväčša len do +5 °C. 

Druhá polovica budúceho týždňa, teda obdobie od 20.3. prinesie oteplenie. Do našej oblasti by sa mal rozšíriť výbežok vyššieho tlaku a po jeho okraji by k nám od západu až juhozápadu mal začať prúdiť teplejší vzduch. 

 

 

 

Teploty tak začnú stúpať a postupne sa opäť dostanú až nad úroveň +15 °C, no pozitívne správy zatienia pravdepodobné postupy frontov počas budúceho víkendu (22. až 24.3.), ktoré prinesú dážď.

Pred Veľkou nocou ešte jedno ochladenie

Posledný marcový týždeň, teda od 25.3. by mal byť podľa predbežných vyhliadok teplejší, ako je normál, no nevyzerá to na stabilné, slnečné počasie. Počasie by malo byť typicky aprílové a striedať by sa mali slnečnejšie dni s daždivými.

Modely však naznačujú ešte tesne pred Veľkou nocou, prípadne na začiatku Veľkej noci potencionálne ochladenie, ktoré by mohlo byť natoľko výrazné, že by mohlo priniesť opäť mrazy či do niektorých lokalít dokonca snehové vločky. Vývoj deň po dni do konca marca si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd