Výrazná línia búrok mieri ďalej. Nebezpečným sa stáva najmä vietor

Výrazná línia búrok mieri ďalej. Nebezpečným sa stáva najmä vietor
Peter Minárik

Intenzívna vlna búrok práve v týchto chvíľach postupuje ďalej. V nadchádzajúcich desiatkach minút sa musia na vyčíňanie búrok pripraviť predovšetkým obyvatelia východného Slovenska. Nebezpečným sa však stane iný sprievodný jav.

Slovensko sužuje vlna búrok, ktorá sa vytvorila na studenom fronte. Ten sa tiahne od Poľska, cez naše územie až smerom do Maďarska.

Vplyvom vhodných dynamických parametrov sa už vytvorila niekoľko stoviek dlhá búrková línia, ktorá sa tiahne aktuálne zo severovýchodného Slovenska až po Lučenec, pričom táto línia búrok postupuje ďalej.

Doteraz najnebezpečnejším sprievodným javom bol silný lejak, ktorý spôsoboval problémy. Napríklad mesto Žilina skončilo po búrke pod vodou a bez dodávok elektrickej energie.

Teraz sa však nebezpečným sa stane ďalší jav. V nadchádzajúcich hodinách bude hrozbou predovšetkým nárazový vietor, ktorý môže dosahovať poryvy aj okolo 80 km/h.

Najsilnejšia búrka je pred 16:00 na juhu stredného Slovenska v oblasti Lučenca. Súkromná meteorologická stanica v Lučenci zaznamenala náraz vetra o sile 61 km/h.

Na postupujúcej línii búrok sa vytvára pomerne výrazný shelf cloud, ktorý je takmer vždy predzvesťou veľmi silných búrok.

Druhá polovica popoludnia tak bude najrušnejšia na východnom Slovensku. Na západe a postupne aj na strednom Slovensku zavládne pokojnejšie počasie a naďalej tu bude teplo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 4 °C
Blažena
Zajtra
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Pondelok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd