Výskum vedcov: Oceány môžu skladovať o 20 % viac uhlíka, ako sa odhadovalo

Výskum vedcov: Oceány môžu skladovať o 20 % viac uhlíka, ako sa odhadovalo
Zuzana Macháčová

Nová štúdia vedcov ukazuje, že oceány dokážu uložiť asi o 20 % viac oxidu uhličitého z atmosféry ako sa očakávalo. 

Výskumníci z viacerých centier, vrátane francúzskeho Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), preverili úlohu planktónu v procesoch prirodzeného transportu uhlíka v oceánoch, a to od povrchových vrstiev vody až po dno.

Nenápadným, no v praxi najdôležitejším prenášačom uhlíka v moriach a oceánoch na Zemi sú mimoriadne početné, no drobné jednobunkové organizmy – fytoplanktón.

Tieto riasy vykonávajú proces fotosyntézy a fixujú uhlík vo svojich tkanivách rovnako ako rastliny na súši. Keď planktón odumrie, jeho bunky, ktoré predtým žili v blízkosti hladiny oceánu, sa rozpadnú a premenia sa na niečo, čo sa nazýva „morský sneh“.

V praxi to znamená, že sa ponárajú do vody a klesajú smerom ku dnu. Keď klesajú, niektoré z týchto malých častíc sa zhlukujú do konglomerátov, ktoré môžu dosiahnuť niekoľko centimetrov.

Proces padania niektorých z týchto vločiek môže trvať týždne. Časť tejto hmoty je rozložená baktériami alebo je konzumovaná rybami. Časť z nich však klesá na dno a zostáva tam ako vrstva organickej hmoty bohatej na uhlík. Odhaduje sa, že táto štruktúra pokrýva tri štvrtiny hlbokého dna oceánu.

Úloha morských ekosystémov pri regulácii globálnej klímy

V novej štúdii vedci analyzovali zbierku oceánografických údajov z lodí z celého sveta zozbieraných od 70. rokov minulého storočia. V dôsledku toho vyvinuli digitálnu mapu tokov organickej hmoty v oceánoch Zeme.

Tiež prehodnotili rozsah ukladania uhlíka a teraz hovoria o 15 gigatonách ročne. V porovnaní s údajmi z predchádzajúcich štúdií (11 gigaton ročne), ktoré zverejnil Medzivládny panel pre zmenu klímy (IPCC) vo svojej správe z roku 2021, to znamená nárast o približne 20 %.

Tento nový odhad schopnosti oceánu akumulovať oxid uhličitý predstavuje významný pokrok v chápaní procesov výmeny uhlíka medzi atmosférou a oceánom v globálnom meradle,  zdôrazňujú autori publikácie.

Dodávajú, že tento absorpčný proces prebieha v rozsahu desiatok tisíc rokov, takže to nebude stačiť na vyrovnanie exponenciálneho nárastu emisií oxidu uhličitého (CO2) spojeného s globálnym priemyselným rozvojom od 50. rokov 18. storočia.

Autori štúdie však zdôrazňujú, že úloha morských ekosystémov je veľmi dôležitá ako hlavný faktor pri regulácii globálnej klímy vo veľkom časovom meradle.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd