Výstrahy pred zimou platia v USA pre 34 štátov. Teploty klesajú aj k -20 °C a bude ešte horšie

Výstrahy pred zimou platia v USA pre 34 štátov. Teploty klesajú aj k -20 °C a bude ešte horšie
Dominik Cenkner

Do USA vpadla zima so všetkým, čo k nej patrí. Výstrahy pred nepriaznivým počasím platia pre desiatky štátov, v ktorých žije viac ako 70 miliónov ľudí. 

V piatok a v sobotu prechádza cez USA ďalší po sebe nasledujúci systém zimného počasia. Americká Národná meteorologická služba (NWS) vydala varovania pred zimou pre 34 štátov, pričom výstrahy sa vzťahujú na oblasť od Kalifornie a Oregonu na západnom pobreží až po štát New York na východe krajiny. V týchto oblastiach žije viac ako 70 miliónov ľudí.

Silné sneženie, nárazy vetra s rýchlosťou až 80 kilometrov za hodinu a zlá viditeľnosť boli mimoriadne závažné v oblasti od strednej časti USA až po oblasť Veľkých jazier. V Iowe klesli teploty až na -18 stupňov Celzia a miestami napadlo 36 centimetrov snehu. V piatok miestna pobočka NWS informovala, že viditeľnosť sa miestami blížila k nule.

V meste Des Moines bola situácia taká zložitá, že mestská správa ciest vyzvala motoristov, aby sa vzdali cestovania. „Neodporúčame cestovať, pokiaľ to nie je absolútne nevyhnutné,“ oznámili cestní úradníci.

„Dokonca ani neposypávame soľ. Kvôli vetru a nízkym teplotám je do značnej miery neúčinná. Roztopený ľad a sneh môžu znovu zamrznúť, čo zhorší stav ciest,“ informovali úrady.

Státisíce obyvateľov ostali bez elektrickej energie

Ako uvádza portál PowerOutage.US, najviac výpadkov elektriny v noci z piatka na sobotu zaznamenali štáty Michigan (viac ako 155 000 zákazníkov) a Wisconsin (viac ako 106 000). Výrazné problémy boli hlásené aj v Západnej Virgínii, Ohiu a Pensylvánii.

Nepriaznivé počasie ovplyvnilo aj leteckú dopravu. Podľa webovej stránky FlightAware bolo v piatok v celej Amerike zaznamenaných viac ako 7 600 meškajúcich letov a viac ako 2 000 letov bolo zrušených. Len na chicagskom letisku O'Hare bolo v dôsledku hustého sneženia zrušených 852 letov.

Nepriaznivé počasie ani zďaleka nekončí

Podľa predpovede NWS napadne na stredozápade do soboty v priemere 15 až 20 cm snehu. Najvýdatnejšie zrážky sa môžu vyskytnúť v meste Milwaukee v štáte Wisconsin, kde meteorológovia očakávajú, že počas víkendu napadne až 45 cm snehu Na juhu krajiny sa však očakávajú silné nárazy vetra a môžu sa vyskytnúť aj tornáda. 

V sobotu sa poveternostný systém presunie na severovýchod a prinesie so sebou prívalové dažde. Mnohé rieky v tejto oblasti USA sa vylievajú z brehov po búrke, ktorá sa tento týždeň prehnala nad štátmi. Rieka Passaic v New Jersey kulminovala vo štvrtok večer. Cez víkend sú možné ďalšie prívalové vlny a záplavy, ktoré sú nebezpečné najmä na východnom pobreží.

NWS dodala, že extrémne studený arktický vzduch sa po prechode „rozšíri“ po USA. Teplomery vo viacerých štátoch budú ukazovať okolo -28 °C a pri kanadských hraniciach až -40 °C. Od sobotňajšieho rána by mohla citeľná teplota klesnúť na cca -51 °C na niektorých miestach v Montane a -40 °C na stredných a severných planinách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd