VÝSTRAHY: Takto vyzerá najnovšia predpoveď. Už o chvíľu začne na západe nebezpečná situácia

Peter Minárik

V platnosti sú výstrahy pred dnešným popoludním, ktoré by mali v nadchádzajúcich hodinách priniesť ojedinele aj intenzívne búrky. Najnebezpečnejšia búrková situácia sa očakáva na juhozápade krajiny a predovšetkým v prihraničných regiónoch s Maďarskom.

V ranných hodinách sa cez naše územie presúvala vlna veľmi výdatného dažďa, ktorá zasiahla predovšetkým okresy Bratislava a Pezinok, kde zrážky priniesli viac ako 20 mm zrážok. Táto zrážková vlna sa aktuálne odsúva smerom na východ a začína pršať už aj v Košiciach.

Medzičasom je podstatný a zaujímavý vývoj v oblasti juhozápadného Slovenska, vrátane nášho hlavného mesta. V Bratislave to na nejakú výraznú búrkovú činnosť nevyzerá. Na oblohe je veľa oblačnosti a slabo prší. Počas dňa by sa všetko malo zmeniť.

Slnečné lúče rýchlo labilizujú vzduch

Dnes panuje veľmi nebezpečná situácia predovšetkým v oblasti rakúsko-maďarsko-slovenského pohraničia, kde po rannom daždi zostáva veľmi vlhký vzduch. Predpovede naznačujú, že by sa v nadchádzajúcich minútach malo vyčasovať, čo môžeme vidieť aj na aktuálnej situácii. Od Mariboru až po Neziderské jazero sa vyjasňuje a postupne sa čiastočne zmenší oblačnosť aj na juhozápade Slovenska.

 

Práve v oblastiach, kde v nadchádzajúcich desiatkach minút vykuknú slnečné lúče nastane veľmi nebezpečná situácia. Žiarenie totiž vlhký vzduch rýchlo labilizujú a vzhľadom na ďalšie dynamické podmienky pre búrky budú v tejto oblasti pomerne rýchlo vznikať jednotlivé búrkové bunky.

Pri pohľade na aktuálny družicový snímok môžete vidieť, že na našom území zostáva ešte veľa oblačnosti. Vo vyznačenej modrej časti sa však vyjasňuje a prebieha konvekcia, čo môžeme vidieť na tvorbe kopovitej oblačnosti. Z nej už v oblasti Sankt Poltenu vznikli prvé búrky.

vo vyznačenej oblasti sa očakáva rýchly rozvoj búrkovej činnosti
vo vyznačenej oblasti sa očakáva rýchly rozvoj búrkovej činnosti

Postupne sa vyjasní aj v ďalších oblastiach, pričom u nás by sa malo vyčasiť najmä na krajnom juhozápade a práve v tejto oblasti hrozia dnes najnebezpečnejšie búrky.

 

V platnosti výstrahy pred nebezpečnou situáciou

Vývoj situácie aj na základe aktuálnych nowcastingových predpovedí zostáva rovnaká. Na východe Rakúska a na západe Maďarska bude dochádzať k tvorbe jednotlivých búrkových buniek ktoré pomerne rýchlo prerastú do multiciel až dokonca superciel.

Diať by sa tak malo predovšetkým po 14:00, kedy sa očakáva prudký rozvoj búrkovej činnosti, ktorá sa po 15:00 dostane od juhozápadu aj nad naše územie.

očakávaný vývoj búrkovej situácie
očakávaný vývoj búrkovej situácie

Pri búrkach na juhozápade počítajte s výskytom predovšetkým prudkých lejakov, ktoré môžu spôsobiť lokálne zaplavenie, no ak vznikne lokálne silnejšia búrková bunka, ktorá by mohla prerásť až do supercely, tak hrozí výskyt 2 až 4 cm krúp.

Pre juhozápadné okresy Slovenska sme vydali varovanie až 2. stupňa. Aktuálne varovanie pre váš okres nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd