Vyťahujte bundy, autá neprezúvajte. ZIMA sa na Slovensko vráti a prinesie SNEH aj MRAZY

Peter Minárik

Zima na Slovensku ešte nepovedala posledné slovo, čo pocítime na počasí, ktoré nás teraz čaká. Za pondelkovým studeným frontom sa začne v našej oblasti výrazne ochladzovať a to až tak, že bude mrznúť a dokonca sa aj do nižších oblastí vráti sneženie.

Pokiaľ ste sa tešili na to, že zima už definitívne skončila a pred nami sú už len letné dni tak budete sklamaní. Vonku máme dnes veľmi príjemné počasie s teplotami, ktoré dnes pôjdu až k hodnote okolo +28 °C, no takéto veľmi letné počasie už zajtra definitívne skončí a zmena bude mimoriadne výrazná.

Za všetko bude môcť studený front, ktorý už dnes podvečer môže priniesť na sever prvé búrky. Oveľa viac ich však bude zajtra a po prechode frontu to príde. Výrazné ochladenie na Slovensko vráti zimu.

Upršaný pondelok

Počasie na Slovensku ovplyvní výrazný studený front, ktorý sa tiahne naprieč celou Európou a počas zajtrajšieho dňa bude postupovať cez Slovensko. Prinesie búrky a výdatné zrážky, ktoré môžu na naše územie priniesť od 10 do 30 mm zrážok.

 

Už v pondelok sa začne od severozápadu na našom území ochladzovať, no to podstatné ešte len príde. V utorok sa prudko ochladí.

Teploty sa prepadnú o viac ako 15 °C

Zatiaľ čo ešte v pondelok sa maximálne denné teploty dostanú na našom území na +20 až +26 °C, tak v utorok sa výrazne ochladí až o zhruba 15 °C. Maximálne teploty sa budú v utorok pohybovať len od +6 do +15 °C.

teplotný rozdiel utorka oproti pondelka
teplotný rozdiel v utorok oproti pondelku

Veľmi chladno však bude aj v nadchádzajúcich dňoch a nebudú klesať len denné, ale aj nočné teploty, ktoré sa dostanú hlboko pod bod mrazu a okrem mrazov sa vráti aj sneženie.

Snežiť bude aj v nižších polohách

Od stredy sa dostaneme pod vplyv tlakovej níže, ktorej stred sa bude nachádzať nad Pobaltím a po jej zadnej strane bude do našej oblasti od severu prúdiť, studený, vlhký, pôvodom arktický vzduch. 

Vplyvom toho sa čaká na našom území veľmi oblačné a sychravé počasie. Keďže však teploty budú klesať výrazne pod hranicu dlhodobého normálu, tak začne klesať aj hranica sneženia.

 

Sneženie sa najskôr vráti na naše hory, kde by od stredy malo snežiť približne od výšky 1000 m n.m. Vo štvrtok klesne hranica ešte výraznejšie a to na 600 m n.m., pričom v ranných hodinách bude na severe Slovenska klesať hranica sneženia ešte výraznejšie a sneženie sa môže objaviť aj v mestách a v obciach severného Slovenska.

Mrazy zasiahnu mnohé oblasti

Od utorka nás čakajú jednociferné denné teploty, no v nočných hodinách sa bude vzduch vychladzovať a teploty klesnú aj pod bod mrazu. Prvá mrazivá noc nás čaká už v noci na stredu. Mrznúť by však malo zatiaľ len na severe Slovenska.

Od štvrtka by už malo postupne mrznúť na väčšine nášho územia a to vrátane nižších polôh. Ovocinári a poľnohospodári sa preto musia mať na pozore. Príroda je už vo veľkom rozkvitnutá a blížiace sa ochladenie môže narobiť veľké škody.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd