Vyťahujte BUNDY. Dnes leto, ale zajtra bude aj SNEŽIŤ. Čaká nás ochladenie, ktoré nemá obdobu

Vyťahujte BUNDY. Dnes leto, ale zajtra bude aj SNEŽIŤ. Čaká nás ochladenie, ktoré nemá obdobu
Peter Minárik

Slovensko ešte dnes zažíva letné počasie, no už teraz si pripravte bundy. Počasie čaká už v noci prudký zvrat, ktorý prinesie mimoriadne výrazné ochladenie. Teploty sa prepadnú a na niektorých miestach nášho územia bude dokonca aj snežiť.

Ak sa teraz pozrieme za naše okná, tak to vyzerá ako na severe Afriky. Teploty, ktoré sa šplhajú nad +25 °C a zakalená obloha do bieleho až hnedého nádychu, vďaka prílivu saharského prachu. Počasie je ako v máji, či v júni, no už teraz sa pripravte na prudkú zmenu.

V priebehu večera začne cez naše územie postupovať studený front, ktorý prinesie zásadný zvrat počasia. Odštartuje to búrkami a lejakom, po ktorom sa teploty doslova prepadnú.

Vrcholia teploty a prísun piesku

Posledný sviatočný deň bude jednoznačne najteplejší aj najzakalenejší. Príliv teplého vzduchu, pôvodom zo Sahary totiž nad Slovensko práve v týchto chvíľach vrcholí a teploty, ako aj koncentrácia prachových častíc dosahuje svoje maximálne hodnoty.

 

Po 13:00 je najteplejšie v Žihárci, kde sa teplota dostala už na +26,1 °C. Na druhom mieste je Rimavská Sobota s +25,7 °C a treticu uzatvára Mužla s +25,5 °C.

Je celkom jednoznačné, že teploty pôjdu ešte vyššie a vrcholiť by mali okolo 15:00, kedy by na niektorých miestach mohli teploty presiahnuť hranicu až +27 °C.

Vonku však je síce teplo, ale na pocit moc príjemne nie je a to v dôsledku veľmi vysokej koncentrácie prachových častíc. V niektorých častiach Slovenska to začína vyzerať už naozaj zle. Koncentrácie prachových častíc PM10 presahujú 150 µg/m3 a na juhu Slovenska atakujú dokonca 200 µg/m3 . Veľmi vysoké sú aj koncentrácie mikroskopických prachových častíc PM2.5, ktoré sa dostávajú do tkaniva pľúc a predstavujú veľmi vysoké ohrozenie.

koncentrácie prachových častíc PM10
koncentrácie prachových častíc PM10, zdroj: SHMÚ
 

Príliv teplého vzduchu nad naše územie vyvrcholí a spolu s tým aj prísun saharského piesku. Večer postúpi studený front, ktorý stiahne jednotlivé častice na zem, takže zajtra ráno si nájdete kapoty áut aj mnoho predmetov zašpinených od piesku.

V noci sa preženie front a prinesie aj búrky

Západne od nás, nad Alpami a nad Nemeckom sa aktuálne nachádza studený front, ktorý tu prináša ochladenie, či zrážky. Začali sa tvoriť aj prvé búrky. V priebehu večera sa tento studený front doženie aj nad naše územie, čo prinesie výraznú zmenu.

Všetko to odštartuje potencionálnymi búrkami, ktoré sa očakávajú pri západe Slnka, najskôr na západnom Slovensku a potom aj na zvyšku krajiny. Búrky pomerne rýchlo prejdú do dažďa, ktorý môže byť aj intenzívnejší. V niektorých oblastiach Slovenska môže spadnúť až okolo 40 mm zrážok.

 

Za studeným frontom k nám začne prúdiť chladnejší a vlhší vzduch, keďže sa dostaneme do silného západného až severozápadného prúdenia.

Bude snežiť a teploty sa drasticky prepadnú

To, čo nás čaká zajtra prekvapí asi všetkých. Po dnešnom letnom dni, ktorý pripomína skôr jún sa zajtra vrátime do zimného februára. Prudko sa ochladí a dokonca bude aj snežiť. Kde? 

Už v ranných hodinách začnú zrážky prechádzať z výdatnejšieho dažďa do prehánok a súčasne k nám začne od severozápadu prúdiť veľmi chladný vzduch od severozápadu. Vďaka tomuto prílivu chladného vzduchu začne postupne na našom území klesať hranica sneženia.

Postupne by mohlo snežiť už od nadmorskej výšky okolo 1000 m n.m, pričom výraznejšie by malo snežiť predovšetkým vo Vysokých a v Nízkych Tatrách, kde môže napadnúť 10 až 20 cm čerstvého snehu.

v Alpách, či v Tatrách napadne čerstvý sneh
v Alpách, či v Tatrách napadne čerstvý sneh

V niektorých oblastiach Slovenska sa tak ráno môžete zobudiť od bieleho rána, no na celom území pocítite prudké ochladenie.

Dnešné maximálne teploty sa pohybujú od +21 do +27 °C, no pozor! Zajtrajšie maximálne teploty sa budú pohybovať už len od +8 do +16 °C. Niekde sa tak ochladí až o 15 °C.

Ako vidieť na mape, tak najvýraznejšie ochladenie čaká východné Slovensko, kde sa dokonca tak ochladí, že je to aj mimo našu mierku. Na juhovýchode by sa mohlo ochladiť aj o 16 °C.

zmena teplôt za 24 hodín
zmena teplôt za 24 hodín

Naše územie tak čaká zásadné ochladenie, ktoré bude nasledovať po vlne veľmi teplých dní. Už teraz si preto pripravte bundy a teplé počasie, aby vás teplotný šok nezaskočil.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd