Vyťahujte kabáty! Mieri k nám ZIMA so snehom a mrazmi. Kde treba počítať s novým snehom?

Peter Minárik

Počasie odštartovalo zmenu ktorú však naplno pocítime až na začiatku nového týždňa. To by do našej oblasti mala prísť zima, ktorá prinesie sneženie, mrazy a teplotne výrazne podpriemerné teploty.

Cez naše územie postúpil studený front, ktorý priniesol počas uplynulých hodín zrážky. Tie boli lokálne aj výraznejšie a vplyv na počasie bude mať tento studený front aj počas víkendu.

Za týmto studeným frontom k nám dnes začal prúdiť o čosi chladnejší vzduch. Ten je však nevýrazný. Teploty poklesnú len o zhruba +5 °C a maximálne teploty sa dnes dostanú na +11 až +18 °C, čo je stále nad úrovňou teplotného normálu.

Na prelome týždňov nás však čaká ďalší studený front a ten prinesie zásadnú zmenu. Zmena bude taká výrazná, že k nám prinesie mrazy a sneženie.

Prvé ochladenie príde už v pondelok

Na začiatku nového týždňa sa začne cez naše územie presúvať tlaková níž, ktorá postupne na mnohé miesta nášho územia prinesie dážď, ktorý bude aj výdatnejší. Snehové zrážky sa počas dňa očakávajú až od nadmorskej výšky zhruba 1400 metrov.

Sneženie tak ešte bude vysoko, no teploty už pôjdu nadol. Pondelková maximálna teplota vystúpi na +5 až +12 °C. Zima však už začne byť vo vzduchu cítiť a k večeru príde k výraznej zmene.

Arktický vzduch prinesie zimný utorok

Už v pondelok večer sa stred tlakovej níže presunie nad západnú Ukrajinu a naše územie sa tak dostane na jej zadnú stranu, čím k nám od severu začne prenikať arktický vzduch, ktorý zrazí teploty doslova ,,na kolená,,

Už v noci z pondelka na utorok by malo mrznúť na celom našom území a kvapalné zrážky prejdú do snehových. Na nádielku nového snehu sa v utorok ráno môžu tešiť už obyvatelia severných regiónov Slovenska, predovšetkým v oblasti Kysúc, Liptova a Oravy. Vytvoriť by sa však mal zatiaľ len poprašok.

Výraznejšie snehové zrážky by sa nad našou oblasťou mali vytvárať v utorok počas dňa. Snežiť by malo na mnohých miestach Slovenska, no predovšetkým na severe, kde by sa už mohlo vytvoriť aj niekoľko centimetrov nového snehu. Sneženie skomplikuje dopravu predovšetkým na horských priechodoch, kde bude poriadne šmykľavo.

Vpád zimy bude len dočasný

Veľmi podobné počasie ako v utorok nás čaká aj počas stredy. V priebehu nočných hodín budú teploty klesať pod bod mrazu a počas dňa sa maximálne teploty dostanú len na 0 až +7 °C, na severe môže aj počas dňa slabo mrznúť.

Už v stredu večer by však mal cez naše územie postúpiť ďalší front, tentoraz teplý, ktorý ako vidieť aj na grafe vráti počasie do normálu.

očakávaný vývoj počas v nadchádzajúcich dňoch
očakávaný vývoj počas v nadchádzajúcich dňoch

Podľa vyhliadok to teda vyzerá tak, že zimné počasie príde na Slovensko v pondelok, ale vydrží len do stredy. Od štvrtka by sa malo začať opäť výraznejšie otepľovať a teploty by sa mohli dostať zasa až nad hranicu +15 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd