Vyťahujte lyže! Rúti sa na nás ďalšia vlna studeného vzduchu. Napadnúť môže až 50 cm

Peter Minárik

Do Európy, vrátane nášho územia mieri ďalšia vlna veľmi studeného vzduchu, ktorá prinesie aj množstvo zrážok, vrátane sneženia. Lyžiari ešte nemusia odkladať svoje lyže a vodiči sa musia pripraviť na možné komplikácie. Pokiaľ plánujete cestovať, určite jedine so zimnými gumami.

Od začiatku týždňa sa nám veľmi prudko ochladilo, na čo si však už mnohí pomaly zvykli. Takto pred týždňom však bolo ešte mimoriadne teplo a teploty atakovali letné hodnoty. Priemerné teploty boli výrazne nad hranicou dlhodobého normálu, zatiaľ čo tie aktuálne sa naopak dostali veľmi výrazne pod hranicu dlhodobého normálu.

Na dno sme však ešte neklesli. Počasie teraz plánuje ešte jedno ochladenie, ktoré by priemernú teplotu mohlo znížiť o ďalšie 2 až 3 °C, a toto ochladenie sa už výraznejšie prejaví na hranici sneženia, ktorá poklesne aj do obývaných oblastí.

 

Aby toho nebolo málo, tak nielenže sa do našej oblasti zintenzívni príliv chladnejšieho vzduchu, ale zároveň sa cez našu oblasť začne presúvať tlaková níž, ktorá prinesie veľmi veľa vlhkosti, čo sa prejaví na zrážkach. Pred nami sú upršané a sychravé dni, ktoré však prinesú aj poriadnu dávku sneženia, ktoré môže narobiť veľké problémy.

Ovplyvní nás níž ANNINA

Aktuálne sa z oblasti Dánska začína smerom nad Nemecko presúvať stred tlakovej níže, ktorú nemeckí meteorológovia pomenovali ako ANNINA. Stred tejto tlakovej níže sa počas víkendu presunie cez Nemecko, smerom do Poľska a následne sa níž bude presúvať nad východnú Európu, kde sa začne vypĺňať.

Keďže budeme v blízkosti stredu tlakovej níže, tak to na naše územie prinesie o čosi veternejšie počasie, no zároveň oveľa viac zrážok. Zároveň sa však do našej oblasti od severu až severozápadu zintenzívni príliv veľmi chladného vzduchu, ktorý prinesie vlnu výrazných zrážok a dokonca aj sneženia.

Napadnúť môže až 50 cm snehu

Chladný vzduch spôsobí, že hranica sneženia sa v našej oblasti zníži od Nemecka až po naše územie na výšku okolo 1000 metrov. Počas noci a rána však hranica sneženia bude klesať aj nižšie a to vrátane Slovenska. Hranica sneženia by napríklad na severe Slovenska mohla poklesnúť až na 500 metrov, čo by prinieslo snehové zrážky hneď do niekoľkých oblastí.

Zrážky budú do našej oblasti postupovať v jednotlivých vlnách, pričom sychravo by malo byť najmenej do nedele. Očakáva sa, že najviac zrážok spadne v oblasti Álp, kde by do nedele mohlo napadnúť aj okolo 50 cm čerstvého snehu.

očakávané sneženie v oblasti Álp
očakávané sneženie v oblasti Álp

Snežiť by nemalo len v najnižších alpských údoliach ako Salzburg, no napríklad v oblasti Villachu a Klagenfurtu by mali byť vodiči pripravení na to, že sneh môže napadnúť aj na cestách.

 

Na snehovú nádielku sa chystajú aj na českých horách. Napadnúť by malo až okolo 10 cm snehu, no v oblasti Šumavy očakávajú meteorológovia až okolo 20 cm čerstvého snehu.

Sneh napadne aj na Slovensku

Snehové zrážky sa objavia aj na našom území. Prvé prehánky sa vyskytli už v piatok. Snehové vločky napríklad padali aj v oblasti Terchovej. V priebehu dnešného večera však do našej oblasti príde výraznejšia vlna zrážok, ktorá počas noci prinesie sneženie už od nadmorskej výšky 900 metrov.

Do rána sa hranica sneženia môže znížiť na 500 metrov a sobotňajšie ráno tak môže byť predovšetkým v Žilinskom a v Prešovskom kraji zasnežené. Vodiči by tak mali byť obozretní a ak sa nachádzate v týchto oblastiach alebo plánujete cestovať, tak sa vyhnite nočným a ranným hodinám. Prípadný sneh sa totiž počas dňa roztopí.

Ďalšia snehová nádielka príde do vyššie položených oblastí v priebehu víkendu a celkovo by za víkend mohlo spadnúť od 10 do 20 cm snehových zrážok.

očakávané snehové zrážky počas víkendu
očakávané snehové zrážky počas víkendu

Zimné počasie sa tak v priebehu nadchádzajúcich hodín v našej oblasti ešte o čosi vystupňuje, tak si treba dať pozor. Chladný by mal byť aj nasledujúci týždeň. Oteplenie je na programe dňa najskôr ku koncu mesiaca.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Zajtra
Prehánky
26 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
27 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Oblačno
24 °C / 6 °C
Monika
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd