Vytvárajú oblaky a zatvárajú školy. Takto plánujú bojovať so znečisteným ovzduším

Vytvárajú oblaky a zatvárajú školy. Takto plánujú bojovať so znečisteným ovzduším
Zuzana Macháčová

Malajzia má v úmysle bojovať za čistý vzduch. Úrady sa domnievajú, že za veľmi zlú kvalitu ovzdušia je zodpovedný prílev dymu z požiarov zapálených v susedných krajinách. Dúfajú, že dážď, ktorý príde po usadení mrakov, situáciu zlepší.

Atmosféra nad Malajziou je natoľko znečistená, že vláda ohlásila vytvorenie mrakov. To zahŕňa rozptýlenie látok, ako sú soľ alebo častice suchého ľadu z lietadiel. Úrady dúfajú, že zrážky zlepšia kvalitu ovzdušia, uviedla agentúra Reuters.

Môžu za to požiare

Takmer každé obdobie sucha je Malajzia pokrytá dymom z požiarov spôsobených vyčistením pôdy kvôli plantážam palmového oleja a rýchlo rastúcich stromov používaných na výrobu papiera.

Podľa malajzijských úradov je znečistenie spôsobené pestovateľmi z Indonézie. V pondelok ministerstvo ochrany životného prostredia s odvolaním sa na meteorologické údaje oznámilo, že mapa znečistenia naznačuje požiare na indonézskych ostrovoch Sumatra a Borneo. Indonézia tieto obvinenia poprela.

Kritické body

Riaditeľ oddelenia životného prostredia Wan Abdul Latiff Wan Jaffar oznámil, že keď index znečistenia ovzdušia (API) dosiahne 100, vzdelávacie inštitúcie budú musieť prerušiť vyučovanie vonku. Ak dosiahne 200, študenti zostanú doma. Vytváranie mrakov sa má začať pri hodnote 150.

Technológia vyvolávania dažďa pomocou rozsievania mrakov zahŕňa rozptýlenie látok, ako sú častice soli, suchého ľadu alebo jodidu strieborného z lietadiel. Niekoľko krajín používa tieto metódy na dážď počas obdobia sucha.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd