Vytvárajú „smogové“ chodníky. Majú zlepšiť ovzdušie v tomto meste

Vytvárajú „smogové“ chodníky. Majú zlepšiť ovzdušie v tomto meste
Veronika Sádovská

Utah hľadá spôsoby, ako bojovať proti znečisteniu ovzdušia. Technológia „smogových“ chodníkov vzbudila značný záujem miestnych médií.

V zime sa nad Utahom v Spojených štátoch často vyskytuje teplotná inverzia – vrstva teplého vzduchu „uväzní“ chladnejší vzduch. Mnohé z miest štátu, vrátane hlavného mesta Salt Lake City, sa nachádzajú v údoliach a kotlinách, ktoré podporujú inverziu.

Ide síce o veľmi fotogenický jav, no v tomto prípade môže narobiť aj škody. V takejto situácii sa pohyb vzduchu ukazuje ako prakticky nemožný a emitované znečisťujúce látky ovzdušia sa nemajú ako rozptýliť a hromadia sa nad zemou v meste. 

Vidíme to často aj u nás, keď počas hmlistých inverzných dní, prudko stúpa ukazovateľ čistoty ovzdušia. Oblaky a hmla držia znečistený vzduch pri zemi, ktorý potom spätne vdychujeme. Štátne orgány Utahu hľadajú spôsoby, ako bojovať s týmto nepríjemným smogom.

Vlhké vs. suché prostredie

Technológia „smogových“ chodníkov, ktorú by chceli implementovať, zaujala miestne médiá. Jej hlavným prvkom je oxid titaničitý, ktorý pod vplyvom slnečného žiarenia pôsobí ako katalyzátor rozkladu plynných znečisťujúcich látok ovzdušia. Chodníky sú obohatené o tenkú vrstvu prípravku s obsahom tejto zlúčeniny, ktorá mu dodáva charakteristickú sivú farbu.

Utah nie je prvým miestom v Spojených štátoch, kde sa používa táto technológia. Štúdia vykonaná v Raleigh v Severnej Karolíne zistila, že použitie tejto technológie by mohlo znížiť znečistenie ovzdušia najmenej o 28 %. Vo Phoenixe v Arizone bola už použitá táto technológia na chladenie chodníkov – sivé chodníky absorbovali v horúcich dňoch menej tepla.

Implementácia tohto riešenia v Utahu však môže byť dosť náročná. Ako vysvetlila Amanda Bordelonová z Utah Valley University, chodníky, ktoré požierajú smog, už boli v štáte testované, ale v suchom podnebí sa im nedarilo dobre.

„Dokázali sme, že testovaný produkt bol účinný, no jeho najväčšou nevýhodou bol fakt, že najefektívnejšie fungoval vo vlhkých podmienkach,“ povedala v rozhovore pre televíziu KSL.

Práve v Utahu tak môže táto technológia naraziť na svoje obmedzenia. Tento štát patrí medzi tie s nižšími priemernými zrážkami a výraznými suchami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd