Vzácna a veľkolepá nebeská udalosť. Na oblohe môžete vidieť jedinečnú kométu. Opäť sa ukáže až v roku 2095

Vzácna a veľkolepá nebeská udalosť. Na oblohe môžete vidieť jedinečnú kométu. Opäť sa ukáže až v roku 2095
Zuzana Macháčová

Na nočnej oblohe môžete pozorovať vzácnu kométu. Pozorovať tento nebeský zázrak je pre väčšinu z nás jedinečnou príležitosťou. Opäť sa na nočnej oblohe ukáže až v roku 2095. 

Kométy so svojou záhadnou a nepredvídateľnou povahou vždy fascinovali ľudstvo, pretože ponúkajú jedinečné a nezabudnuteľné nebeské predstavenia. 

Spomedzi nich sa kométa 12P/Pons-Brooks javí ako mimoriadny kozmický úkaz. Aktuálny mesiac predstavuje výnimočnú príležitosť pre nadšencov astronómie na celom svete zaznamenať túto nádhernú hviezdu bez pomoci optických prístrojov.

História objavu a charakteristika kométy 12P

Kométa 12P/Pons-Brooks je pomenovaná po svojich historických objaviteľoch, Jean-Louis Pons a William R. Brooks.Pons, vášnivý a zručný pozorovateľ, dosiahol rekordných 37 objavov komét pomocou ďalekohľadov vlastnej konštrukcie. Brooksov objav, ku ktorému došlo v roku 1883, navždy spojil jeho meno s menom Pons a spojil ich s identitou kométy.

 


Kométa 12P/Pons-Brooks, klasifikovaná ako kométa „halleyovho typu“, má obežnú dobu približne 71 rokov, čo z nej robí vzácnu a veľkolepú nebeskú udalosť na pozorovanie.

Kométa 12P/Pons-Brooks počas svojich vystúpení vynikla svojím nepredvídateľným správaním a zvláštnymi vlastnosťami. Kolísanie jasu a náhle erupcie upútali pozornosť mnohých nadšencov v priebehu storočí, vďaka čomu je každý z jej objavov jedinečným a inšpirujúcim zážitkom pre astronómov na celom svete. Jej fascinujúca história z nej robia objekt neustáleho pozorovania.

Možnosti pozorovania

Aktuálny mesiac ponúka jedinečnú možnosť pozorovať kométu 12P/Pons-Brooks bez pomoci optických prístrojov. Kométa, ktorá je v súčasnosti viditeľná na večernej oblohe, sa nachádza v súhvezdí Andromeda. 

S pomocou dobrej hviezdnej mapy možno na oblohe bez svetelného osvetlenia spozorovať kométu 12P/Pons-Brooks pomocou ďalekohľadu. Jej jas by sa mohol v priebehu mesiaca zvýšiť, vďaka čomu by bola viditeľná aj voľným okom, čo ponúka pozorovateľom nevšedný a nezabudnuteľný zážitok. Kométa sa objaví, keď Slnko zapadne na približne 90 minút nízko na severozápadnom obzore. 

Ukáže sa opäť až v roku 2095

Kométa 12P/Pons-Brooks sa po svojom súčasnom výskyte opäť vzdiali od Slnka, aby sa vrátila o 71 rokov. Preto môže byť príležitosť pozorovať tento nebeský zázrak pre väčšinu z nás jedinečná. 

Budúce generácie však budú mať možnosť znovu prežiť toto nebeské divadlo v lete 2095, keď sa kométa opäť objaví na nočnej oblohe.

 

Kométa 12P/Pons-Brooks ponúka nadšencom astronómie na celom svete mimoriadnu príležitosť spojiť sa s vesmírom a ponoriť do krásy a vznešenosti kozmu. 

Pripravte si teda ďalekohľad a nasmerujte ho na nočnú oblohu, pretože 12P/Pons-Brooks vás môže prekvapiť svojou neporovnateľnou krásou a nádherou.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd