Vzácna udalosť na nočnej oblohe. V piatok budeme pozorovať „čierny“ Mesiac. O čo ide?

Vzácna udalosť na nočnej oblohe. V piatok budeme pozorovať „čierny“ Mesiac. O čo ide?
Veronika Salayová

V piatok nás čaká vzácna udalosť, ktorá sa objavuje iba raz za 33 mesiacov. Čaká nás pozorovanie tzv. „čierneho“ Mesiaca. Čo to znamená a bude Mesiac naozaj čierny? 

Pomenovanie „čierny“ Mesiac nemá základ v astronómii, ide však o pomenovanie dvoch udalostí, ktoré sa objavujú zriedka.

Jedným z nich je, keď nastane nov dva razy v jednom kalendárnom mesiaci, napríklad na začiatku a na konci jedného mesiaca. K takejto udalosti dôjde približne raz za 29 mesiacov.

O niečo zriedkavejší je sezónny „čierny“ Mesiac, ktorý nás čaká práve v piatok. Ten má súvislosť s ročnými obdobiami a s počtom novov počas jednotlivých období.

O čo ide?

Jar, leto, jeseň a zima majú zvyčajne po 3 novy. Za „čierny“ Mesiac sa považuje udalosť, keď počas jedného ročného obdobia dôjde k štyrom novom, pričom tretí v podarí dostáva pomenovanie čierny. 

Tieto „čierne“ Mesiace sú o niečo zriedkavejšie a vyskytujú sa približne raz za 33 mesiacov. Práve v piatok nastáva takýto typ „čierneho“ Mesiaca. 

Bude Mesiac naozaj čierny?

Odpoveď na túto otázku je: Áno, bude. Mesiac bude totiž vo svoje fáze novu, ktorá sa vizuálne nebude ničím líšiť od ostatných novov. 

Ako vieme, nov je prvá fáza Mesiaca, pri ktorej sa Mesiac nachádza medzi Slnkom a Zemou. V tejto fáze nie je Slnkom osvetlená žiadna časť privrátenej strany Mesiaca a osvetlená je len odvrátená strana.

Na oblohe teda nebudeme vidieť nič, keďže počas novu Mesiac nevidieť. Mesiac dokonale splynie s tmavou nočnou oblohou a bude naozaj čierny.

Paradoxom je, že budeme „čierny“ Mesiac pozorovať tak, že ho vlastne vôbec nebudeme vidieť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Blažena
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd