Vzácny fenomén na Slovensku: Objavila sa polárna žiara. Môže byť viditeľná aj túto noc

Veronika Salayová

Uplynulá noc z nedele na pondelok priniesla na naše územie vzácny fenomén − polárnu žiaru. Tento úkaz je v našich končinách pomerne vzácny. Ak ste ju v uplynulú noc nevideli, nezúfajte. Pri troche šťastia ju môžete vidieť aj túto noc z pondelka na utorok, kedy budú podmienky pre pozorovanie ešte priaznivejšie.

V aktívnej oblasti 3229 na Slnku došlo v piatok k silnej slnečnej erupcii, ktorá vychrlila prúd nabitých častíc smerom k našej planéte, tzv. výron koronálnej hmoty. Hneď na to v sobotu došlo na Slnku k ďalšej erupcii, ktorá bola silnejšia než tá piatková.

Počas nedele prúd nabitých častíc zasiahol magnetosféru Zeme a vyvolal geomagnetickú búrku triedy G2, čo je mierna geomagnetická búrka.

V dôsledku tejto slnečnej búrky bola na Slovensku v nočných hodinách okolo 23.00 hod. pozorovaná polárna žiara v ružovo-červených tónoch. Polárnu žiaru pozorovali aj v Poľsku, Česku, Belgicku, Nemecku či na severe Maďarska. 

Polárna žiara viditeľná v noci z nedele na pondelok v Maďarsku. Foto: Idókép
Polárna žiara viditeľná v noci z nedele na pondelok v Maďarsku. Foto: Idókép

Polárna žiara nebola viditeľná iba v Európe, ale aj v mnohých častiach USA, dokonca aj v stredných zemepisných šírkach, kde to, rovnako ako u nás, nie je veľmi bežné.