Vzácny fenomén z Arktídy sa objavil hneď za našimi hranicami. Neuveríte, čo tam „vyrástlo"

Vzácny fenomén z Arktídy sa objavil hneď za našimi hranicami. Neuveríte, čo tam „vyrástlo"
Veronika Sádovská

Dnešné ráno prekvapilo mnohých obyvateľov v okolí poľských jazier. Hneď z niekoľkých miest na sociálnych sieťach zverejnili fotografie tzv. ľadových kvetov.

Silné mrazy a takmer bezveterné počasie spôsobili u našich severných susedov vznik zaujímavého a vzácneho fenoménu – tzv. ľadových kvetov. Tie sa objavili nie len na jednom, ale hneď na niekoľkých miestach po celej krajine.

Vzácny fenomén známy v Arktíde

Ľadové kvety sú ľadové štruktúry, charakteristickejšie pre povrch morí alebo oceánov nad polárnymi oblasťami, teda vyskytujú sa bežne v Arktíde či Antarktíde. Silné mrazy, ktoré prišli so studeným vzduchom do Európy, ale podnietili ich vznik aj v južnejších oblastiach.

Tieto kvety sa tvoria v prvej fáze tvorby ľadovej vrstvy na jazerách. Vzduchová hmota nad vodnou hladinou je oveľa chladnejšia ako úroveň mrazu, zvyčajne asi o 15 °C. K ich tvorbe pomáha aj to, ak úplne bezvetrie alebo aspoň veľmi slabý vietor.

Tvorba ľadových kvetov je spojená s fenoménom sublimácie, teda prechodom vodných čiastočiek z z tuhého skupenstva (ľadu) priamo do plynného stavu (vodnej pary). Ľad sa teda „odparuje" a v dôsledku kontaktu tejto vodnej pary s okolitým studeným vzduchom zamrzne a tým resublimuje – prechádza z plynného skupenstva znova do tuhého stavu.

V dôsledku tohto procesu sa vytvárajú tieto tzv. ľadové kvety viditeľné na povrchu jazier. Tým, že nad hladinou nefúka vietor tieto inak veľmi krehké štruktúry udržia svoj tvar, ktorý mnohých pri pohľade z brehu pripomína kvety.

Treba dodať, že povrch takejto ľadovej tvorby je bohatý na soľ (preto sa tento jav neobjavuje na každom jazere). Samotné ľadové kvety obsahujú aj iné zlúčeniny a mnoho mikroorganizmov.

Poľsko posiate kvetmi

Týmito ľadovými kvetmi dnes ráno bolo Poľsko doslova posiate. Na sociálnych sieťach sa objavili fotografie z mnohých jazier ako napríklad Gródek nad Dunajcem, ktorý je vzdialený len pár desiatok kilometrov od našich hraníc. 

Ďalšie miesta, kde dnes zachytili tieto vzácne krehké útvary sú Mazury, Ostrów, Jezuickie jazero, Borzęcin a mnoho iných. Fotografie si môžete pozrieť v galérii pod článkom.

Ochladenie aj u nás

Studený vzduchu už začal počas noci zatekať aj k nám a priniesol ochladenie, do severnej polovice Slovenska aj sneh. Celodenné teploty pod bodom mrazu boli dnes na strednom Slovensku, hlavne v severnej polovici a na východe.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd