Z Etny sa valil nebezpečný pyroklastický prúd, ktorý si 10 dní NIKTO NEVŠIMOL

Z Etny sa valil nebezpečný pyroklastický prúd, ktorý si 10 dní NIKTO NEVŠIMOL
Ema Bazhaykin

Počas erupcie Etny vznikol veľmi nebezpečný pyroklastický prúd, ktorý si nikto nevšimol neuveriteľných 10 dní. Na vine sú poveternostné podmienky.

Pyroklastický prúd alebo inak nazývané horúce sopečné mračno je jav typický pre sopečné erupcie. Ide o pohyblivú zmes žeravých plynov, lávy a sopečného popola. Teplota takého prúdu sa pohybuje od 100 °C do 800 °C.

Tento jav je jeden z najnebezpečnejších, pretože prúd sa pohybuje veľkou rýchlosťou dolu svahom. Častokrát je oveľa nebezpečnejší ako samotná tečúca láva. Dokonca sa predpokladá, že pyroklastický prúd stojí aj za zánikom Pompejí.

Rovnaký pyroklastický prúd vznikol aj počas erupcie Etny vlani 21. mája 2023. Zaujímavé je, že prúd sa valil dolu svahom bez toho, aby si to niekto všimol. Výskumníci sa na miesto činu dostali až po desiatich dňoch.

 

Za všetkým je počasie

Výbuch sopky je niečo, čo si zvyčajne ľahko každý všimne. Predovšetkým vtedy, keď je sprevádzaný takým nebezpečným javom, akým je pyroklastický prúd.

Na konci mája 2023 tomu však bolo inak. K erupcii došlo počas silnej snehovej búrky, ktorá na mnoho dní zapríčinila slabú viditeľnosť. O vzniku pyroklastického prúdu sa tak výskumníci dozvedeli až po dlhých desiatich dňoch, kedy sa zlepšili poveternostné podmienky a mali tak prístup k vrcholovým oblastiam sopky.

Týždeň po erupcii sa výskumníci z observatória INGV Etna vybrali na vrchol, aby vykonali prieskumy s dronmi a pokračovali v mapovaní a kvantifikácii produktov erupcie. Po dôkladnom prieskume pôdy a sedimentologických analýzach zistili, že počas tzv. „skrytej erupcie“ išlo sopka vychrlila prúd pyroklastickej hustoty. 

 

Hoci zlé počasie zakrylo monitorovacie kamery nainštalované na sopke, ostatné vulkanologické monitorovacie stanice fungovali správne a signály okamžite dorazili do operačnej miestnosti v Katánii so správou, že prebieha erupcia s lávou a emisie dvoch tokov, jedného smerom na juh a druhého smerom na východ.

Etna na pozadí polárnej žiary

Pohľad na Etnu nemusí vždy vzbudzovať len strach. Tak tomu bolo aj v noci z piatka na sobotu, kedy sme sa z polárnej žiary netešili len na Slovensku, ale prekvapila aj Sicílčanov.

Na pozadí polárnej žiary o sile geomagnetickej búrky G5 si tak zapózovala aj majestátna sopka Etna, čo sa podarilo miestnym zachytiť aj na fotografie.

Polárna žiara nad Etnou
Polárna žiara nad Etnou, foto: meteoweb/Giancarlo Tiné

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd