Z jazier miznú miliardy ton vody ročne. Podľa vedcov za to nemôžu len klimatické zmeny

Dominik Cenkner

V najväčších jazerách po celom svete drasticky ubúda voda. Vyplýva to z najnovšej štúdie, ktorá okrem iného porovnávala historické satelitné snímky.

Podľa výskumníkov zmizne každý rok 22 miliárd ton vody. Okrem klimatickej zmeny sa na tom podieľa aj ľudské drancovanie prírodných zdrojov.

Jazerá pokrývajú zhruba tri percentá zemského povrchu a zadržiavajú zhruba 90 percent povrchovej sladkej vody v kvapalnom skupenstve. Sú zásadné nielen pre svoju funkciu zdroja pitnej vody, zavlažovania, energie, ale aj ako miesto výskytu pre množstvo živočíchov a rastlín.

Posledná štúdia publikovaná v časopise Science ukazuje, že podstatná časť najväčších jazier na svete sa každý rok zmenšuje. Výrazný úbytok vody je viditeľný napríklad v najväčšej americkej nádrži Mead na rieke Colorado, rovnako tak vysychá aj Kaspické more vklinené medzi Európu a Áziu.

Vedci porovnávali aj desiatky rokov staré satelitné snímky

Vedci zaznamenali drastický úbytok vody v jazerách, keď porovnávali aj niekoľko dekád staré satelitné snímky. Zamerali sa na takmer dvetisíc najväčších jazier a nádrží po celom svete.

Odborníci prezreli viac ako 250 tisíc satelitných snímok, niektoré boli datované rokom 1992. Rovnako tak sa zamerali aj na klimatické modely, pomocou ktorých rekonštruovali, ako asi mohli jazerá vyzerať v minulosti.

Zo štúdie vyplynulo, že v 53 percentách skúmaných jazier a rezervoárov významne ubúda voda, podľa autorov výskumu z nich v súčte mizne každý rok zhruba 22 miliárd ton životodarnej kvapaliny. Úbytky vody sa týkajú tropických, ale aj arktických oblastí. V niektorých menších jazerách vody naopak pribudlo.

Foto: Kaspické more sa v dôsledku klimatických zmien a ľudskej činnosti rýchlo zmenšuje, zdroj: NASA

Príčiny úbytku vody

Voda sa stráca podľa vedcov primárne kvôli vyparovaniu, ktoré je spôsobené klimatickou zmenou. Vinu nesie aj človek, ktorý vodné zdroje nadmerne využíva, a to hlavne v oblasti Aralského jazera v Uzbekistane a Saltonského mora v Kalifornii.

„O niektorých zásahoch človeka a následných klimatických zmenách, ktoré ovplyvňujú úbytky vody v jazerách, sme doteraz vôbec nevedeli,“ hovorí Fangfang Jao, vedúci autor štúdie.

Kombinácia najrôznejších faktorov podľa odborníkov spôsobuje, že v kontexte jazier nejde len o „obyčajný“ úbytok vody. V súvislosti s tým sa kvalita vody zhoršuje, pribúda v nich toxických rias a naopak ubúda vodných živočíchov.

Vinu tiež nesie sedimentácia, tá je podľa vedcov spojená okrem iného s lesnými požiarmi, ktoré úbytok vody v jazerách akcelerujú. „Výsledkom sedimentácie je, že nádrže budú schopné zadržiavať menší objem vody,“ doplnil Jao.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd