Z neba padli miliardy litrov vody. Zahynulo najmenej 19 ľudí, no extrémne počasie ešte nekončí

Veronika Salayová

Kalifornia si v posledných týždňoch prešla hotovým peklom. V pondelok sa v tomto americkom štáte očakáva nová atmosférická rieka, ktorá prinesie ďalšiu vlnu extrémnych zrážok. 

Kalifornia od decembra zápasí s početnými záplavami, ktoré si vyžiadali aj ľudské životy. Agentúra Reuters uviedla, že v dôsledku decembrových a januárových búrok zomrelo v Kalifornii podľa najnovších zistení 19 ľudí.

Silné dažde v posledných dňoch spôsobili vyliatie viacerých riek z brehov. Južne od San Francisca sa obyvatelia Montereyského polostrova pripravujú na možnosť, že budú odrezaní od zvyšku Kalifornie. Hladina vody v riekach stúpla natoľko, že sa polostrov sa dokonca môže zmeniť na ostrov. Takáto situácia sa už raz stala, a to počas gigantických povodní v roku 1995.

„Ak tu niekto z vás bol v roku 1995, určite si spomeniete, ako sa z Montereyského polostrova po záplavách stal ostrov,“ povedala šerifka okresu Monterey Tina Nieto.

Po sérii ničivých búrok sa obyvatelia Kalifornie teraz pripravujú na novú vlnu nepriaznivého počasia. Po 3 týždňoch neutíchajúcich zrážok prichádzajú do tohto amerického štátu ďalšie.

Prichádza nová atmosférická rieka

Do Kalifornie prichádza nová atmosférická rieka, čo je úzky pás v atmosfére, ktorý prenáša obrovské množstvo vlhkosti z Pacifiku. Atmosférická rieka udrie už v pondelok, čo bude mať za následok ďalšiu vlnu extrémnych zrážok, uviedla Národná meteorologická služba (NWS).

NWS predpovedá katastrofálne záplavy v poľnohospodárskej oblasti dolného údolia rieky Salinas južne od zálivu San Francisco Bay. Navyše pôda je dostatočne nasýtená, a tak hrozí aj veľké riziko zosuvov pôdy.

Sucho je už zažehnané, no vodné zdroje nie sú obnovené

Vo štvrtok CNN informovala, že výdatné dažde zrušili stav extrémneho sucha na väčšine územia štátu, ktorý v niektorých regiónoch trval až 23 rokov. Vedci však zdôrazňujú, že niekoľko týždňov intenzívnych dažďov nestačí na obnovu vyčerpaných vodných zdrojov v Kalifornii.

„Z neba spadli miliardy litrov vody,“ povedal Peter Gleick z Pacifického inštitútu v Oaklande. Ako ďalej vysvetlil Nicholas Pinter z Kalifornskej univerzity v Davise, jadrom problémov s vodou v štáte je nízka hladina podzemnej vody.

Prudké lejaky na ich doplnenie nestačia – vrchná vrstva pôdy sa rýchlo nasýtila vodou, takže následné lejaky namiesto toho, aby sa vstrebali, jednoducho stekali do riek.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd