Z ruskej časti Medzinárodnej vesmírnej stanice unikla chladiaca kvapalina

Z ruskej časti Medzinárodnej vesmírnej stanice unikla chladiaca kvapalina
Dominik Cenkner

Zo záložného chladiča ruského laboratória Nauka na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) v pondelok unikla chladiaca kvapalina. Informovala o tom ruská kozmická agentúra Roskosmos.

Posádke ani stanici podľa Roskosmosu nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Potvrdil to aj americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Vločky zmrznutej chladiacej kvapaliny unikajúce z laboratórneho modulu boli vidieť aj na oficiálnom živom vysielaní z ISS a neskôr ich potvrdili rozhovory medzi riadiacim strediskom NASA na Zemi a astronautmi na stanici.

„Únik chladiacej kvapaliny vonkajšieho (rezervného) okruhu chladiča viacúčelového laboratórneho modulu Náuka ruského segmentu ISS nemal vplyv na život posádky. Žiadne experimenty neboli odložené,“ napísal Roskosmos na Telegrame.

Ruské problémy na ISS

Ide o tretí podobný incident na ruských komponentoch ISS za poslednú dobu. Vyvoláva to otázky o spoľahlivosti ruského vesmírneho programu. Vlani v decembri unikla chladiaca kvapalina z posádkového modulu Sojuz, keď loď zrejme zasiahol mikrometeorit.

Odložený bol kvôli tomu návrat amerického astronauta a dvoch ruských kozmonautov, ktorí na ISS strávili namiesto šiestich mesiacov až 371 dní. Naspäť na Zem sa nakoniec pred dvoma týždňami vrátili v náhradnom module.

Problém s únikom chladiacej kvapaliny zaznamenala v polovici tohtoročného februára aj ruská nákladná loď Progress MS-21, ktorá bola k ISS pripojená od októbra 2022. „Máme tu tri prípady netesniacich chladiacich systémov – to je spojenie. Prvýkrát to nič nie je, druhýkrát je to náhoda, tretíkrát ide o niečo systémové,“ povedal agentúre AFP analytik Jonathan McDowell. „Naozaj to len zdôrazňuje zhoršujúcu sa spoľahlivosť ruských kozmických systémov,“ dodal.

Je pýcha krajiny skôr hanbou?

Ruský vesmírny sektor, ktorý bol predtým pýchou krajiny, sa už niekoľko rokov stretáva s problémami. Okrem iného s nedostatkom financií, neúspechmi aj korupčnými škandálmi.

Medzinárodná vesmírna stanica, ktorá slúžila ako symbol medzinárodnej spolupráce po konci studenej vojny, je teraz jednou z posledných zostávajúcich oblastí spolupráce medzi Ruskom a Západom uprostred napätia vyvolaného ruskou inváziou na Ukrajinu. NASA a jej partneri dúfajú, že budú orbitálnu stanicu prevádzkovať až do roku 2030.

Stanicu v súčasnosti pod velením Dana Andreasa Mogensena z Európskej kozmickej agentúry (ESA) obývajú astronautky NASA Jasmin Moghbeliová a Loral O'Harová, ruskí kozmonauti Konštantín Borisov, Oleg Kononenko a Nikolaj Čub a ich japonský kolega Satoši Furu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd