Za druhý polrok 2018 nás povodne stáli cez 10 miliónov eur

Za druhý polrok 2018 nás povodne stáli cez 10 miliónov eur
Ľubomír Franko

Povodne sú jedným z najnebezpečnejších javov, čo sa týka nie len ohrozenia na zdraví, no takisto materiálnych škôd. Na Slovensku si v druhej polovici roka 2018 vyžiadali škody za viac než 10 miliónov eur.

Najväčšiu časť (takmer 5,3 milióna eur) predstavovali výdavky na zabezpečovacie povodňové práce, nasledovali škody (3,8 milióna eur) a záchranné práce (viac než milión eur). Vyplýva to z materiálu v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Najväčšie škody utrpel štát (takmer 1,4 milióna eur), nasledovali škody na majetku firiem (viac ako milión eur) a škodu vo výške približne pol milióna eur spôsobila voda fyzickým osobám. Na vykonávanie povodňových záchranných prác najviac vyčlenili v Prešovskom kraji (513 042 eur), najmenej to bolo v Banskobystrickom kraji (2010 eur).

Pozrite si bleskovú povodeň, ktorá 29.5.2018 zasiahla obec Lednica v okrese Púchov.

Na Slovensku bol od júla do konca decembra 2018 48-krát vyhlásený tretí a 54-krát druhý stupeň povodňovej aktivity. Starostovia obcí a prednostovia obvodných úradov zároveň pre povodne v ôsmich oblastiach vyhlásili mimoriadnu situáciu. 

foto: Téryho chata, Facebook

Hlavným dôvodom povodní bol najmä vplyv počasia. Vodohospodári však

upozorňujú aj na nesprávne využívanie poľnohospodárskych plôch v blízkosti vodných plôch ale takisto na zlú údržbu riečnych korýt. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd