Vtedy a dnes: Za menej ako 70 rokov sa spôsob, akým vidíme našu Zem, výrazne zmenil

Vtedy a dnes: Za menej ako 70 rokov sa spôsob, akým vidíme našu Zem, výrazne zmenil
Veronika Salayová

Za šesť a pol desaťročia sme prešli od jednoduchého zobrazovania k širokému spektru vesmírnych misií, ktoré sledujú všetky zmeny na našej planéte. Náš pohľad na svet sa za posledné roky výrazne zmenil. 

Ľudia v minulosti nevedeli, ako naša planéta vlastne vyzerá. Od polovice 19. storočia boli ľudia schopní vytvárať vizuálne záznamy našej planéty, no až v 30. rokoch 20. storočia sme získali prvé fotografie zakrivenia Zeme – zo skromnej výšky 6,4 kilometra.

S nástupom letectva sa ukázalo, že pohľad z vtáčej perspektívy môže poskytnúť ďalšie nové poznatky o tom, ako naša planéta presne vyzerá. O niekoľko rokov neskôr prekonali vysokohorské atmosférické balóny svetový rekord.

Atmosférické balóny dosiahli viac ako 22 kilometra a poskytli podrobnosti o atmosfére, ktorú sme predtým nevideli. O pár rokov neskôr prvé satelity priniesli jasnú podobu našej planéty z vesmíru.

 

Prvá snímka z vesmíru 

Prvý televízny obraz Zeme z vesmíru priniesla meteorologická družica TIROS-1 v roku 1960. Prvá snímka vyzerala nasledovne: 

prvá snímka Zeme
prvá snímka Zeme, NASA

Za šesť a pol desaťročia sme prešli od jednoduchého zobrazovania k širokému spektru vesmírnych misií, ktoré sledujú všetky zmeny na našej planéte.

Mraky, zrážky, vietor, ľadovce – všetko máme dnes k dispozícii. Satelity z NASA, ESA a mnohých ďalších vesmírnych agentúr pracujú na tom, aby sme lepšie pochopili, aká je naša planéta a ako reaguje napríklad aj na klimatickú krízu. 

 

Najmodernejšie satelity prinášajú farebné zábery vo veľmi dobrej kvalite. Prešlo tak necelých 70 rokov a rozdiel v zobrazovaní a rozdiel je markantný. 

súčasný pohľad na Zem
súčasný pohľad na Zem, NASA

Satelitné informácie o našej planéte zohrávajú obrovskú úlohu a neustále sa zdokonaľujú. Je ešte veľa záhad, ktoré musí ľudstvo vyriešiť, no novými technológiami sme o krok bližšie k celkovému pochopeniu fungovania našej planéty. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd