Zábavná pyrotechnika na Slovensku dostáva výrazné obmedzenia. Prečo je dobré povedať ohňostrojom rázne nie?

Zábavná pyrotechnika na Slovensku dostáva výrazné obmedzenia. Prečo je dobré povedať ohňostrojom rázne nie?
Dominik Cenkner

Súčasťou silvestrovských, resp. novoročných osláv, je pre mnohých aj ohňostroj resp. zábavná pyrotechnika. Tieto oslavy, ktoré sú pred nami, budú špecifické tím, že v podstate naposledy je zábavná pyrotechnika k dispozícii prakticky na každom kroku. Prečo by však bolo lepšie, ak by zábavná pyrotechnika úplne zmizla z našich životov?

Dookola tie isté výhovorky - veď je to len raz ročne, trvá to len pár minút, či zvieratá to nejako prežijú. V posledných rokoch sa pritom sama príroda postarala o to, že ohňostrojov bolo menej.

Predsa len v mnohých krajinách boli obmedzené veľkolepé oslavy z dôvodu zúriaceho koronavírusu. Inak tomu nebolo ani na Slovensku.

Pandémia však odznela a ak by ste čakali, že sa vo veľkom vrátia aj ohňostroje, ostanete sklamaní. Mnohé veľké mestá totiž od zábavnej pyrotechniky upúšťajú, a to z viacerých dôvodov.

Tieto silvestrovské, resp. novoročné, oslavy budú špecifické aj tým, že prakticky naposledy sme si mohli legálnou cestou zaobstarať zábavnú pyrotechniku. Od druhého januára totiž nadobudne platnosť nový zákon, ktorý jej používanie i predaj výrazne obmedzí.

Nové pravidlá

Parlament ešte v lete schválil novelu zákona o výbušninách, ktorá zakazuje počas celého roka, vrátane Silvestra, predávať a používať všetky druhy petárd, rovnako aj rímske sviece, výmetnice a rakety, ktorých hlavným efektom je robenie hluku. Dôvodom sprísnenia podmienok je najmä ochrana zvierat a to nielen psov, ktoré výbuchmi veľmi trpia. Zákon mení aj podmienky predaja.

Pyrotechniku vyšších kategórií, ktorá zostáva povolená, úž kúpite iba v špecializovaných predajniach na to určených. Predávať v supermarketoch tak bude možné len pyrotechniku kategórie F1, teda prskavky, fontánky či vybuchovacie guličky.

Zákaz predaja petárd  sa vzťahuje iba na Slovensko, podľa predajcov ich tak ľudia budú vyhľadávať v zahraničí. Zákon navyše upravuje aj dobu, kedy je možné povolenú pyrotechniku používať, tá sa zúžila na Silvestra od šiestej večer do druhej rána.

Obce a mestá ale majú právomoc obmedziť pyrotechniku úplne. Zároveň bude platiť zákaz odpaľovať pyrotechniku vo vzdialenosti menšej ako 250 metrov od nemocníc, domovov dôchodcov, útulkov alebo zoologických záhrad.

Zábavná pyrotechnika môže ľuďom dopomôcť k tragickým dôsledkom

Ak už neberieme ohľad na zvieratá či životné prostredie, berme ho aspoň sami na seba. Záchranári počas silvestrovskej noci evidujú každoročne desiatky prípadov, kedy si práve ľudia spôsobili rôzne zranenia pri zaobchádzaní s pyrotechnikou.

Nejde pri tom len o malé popáleniny či odreniny. Aj odtrhnutý prst je v mnohých prípadoch len malým zranením oproti amputovanej celej ruke. Nehovoriac o poraneniach očí či dokonca sluchu.

Petardy môžu dokonca spôsobiť problémy aj ľuďom, ktorí s nimi vôbec nemanipulujú. Za všetkých spomeňme starých ľudí, ktorým môže hluk spôsobiť aj infarkt.

Okrem toho sme len nedávno informovali o tom, že látky, ktoré sa pri odpaľovaní pyrotechniky dostávajú do ovzdušia, sú toxické a karcinogénne. Nejde pritom o výmysel, ale o potvrdené skúmanie vedcov.

Ohňostroje škodia zvieratám

Niektorí ľudia slovo ohľaduplnosť vo svojom slovníku nepoznajú. Petardy potom odpaľujú aj v prostredí, kde je to vyslovene zakázané. Medzi takéto územia patria národné parky. Množstvo zvierat má z ohňostrojov traumu, mnohé z nich oslavy nového roka neprežijú.

Pripomienkou toho je aj prípad z prelomov rokov 2017 a 2018, kedy počas novoročných osláv v Prahe zomrelo niekoľko labutí. Áno, vplyvom ohňostrojov. Aby toho nebolo málo, spadli rovno medzi ľudí na námestí.

Vedci z Inštitútu Maxa Plancka sledovali pomocou GPS sťahovavé husi v Nemecku, Dánsku a Holandsku počas novoročného obdobia. Za normálnych okolností sa husi vracali na tú istú vodnú plochu niekoľko nocí, odpočívali na hladine a málo sa pohybovali, čím šetrili energiou.

Na Silvestra, keď sa odpaľovali ohňostroje, častejšie opúšťali svoje miesta hniezdenia, leteli v priemere o päť až 16 kilometrov ďalej a o 40 až 150 metrov vyššie. Žiadna z nich sa už nikdy nevrátila spať na miesto, odkiaľ ich vyhnali výbuchy, a pozorované zvieratá sa tam vracali oveľa menej, aby hľadali potravu.

„Je šokujúce, o koľko ďalej letia vtáky v noci s ohňostrojom v porovnaní s normálnymi nocami,“ zdôraznila Andrea Kölzschová, ktorá viedla výskum. „Niektoré husi preleteli stovky kilometrov za jedinú noc a prekonali vzdialenosti, ktoré by za normálnych okolností preleteli len počas migrácie.“ Výskum ukázal, že jeden z vtákov preletel viac ako päťsto kilometrov bez zastavenia.

Ohľad na životné prostredie i ľudské osudy

Na záver spomeňme aj nepriaznivý vplyv na životné prostredie. V uliciach, ale aj v prírode nielenže ostáva značný bordel, ale po výbuchoch ostáva v ovzduší tiež vyššia koncentrácia oxidu uhličitého, oxidu síry a oxidu dusíka. Farby v ohňostrojoch tiež do ovzdušia dostávajú ťažké kovy.

V neposlednom rade sa hovorí aj o istom ohľade na ľudí, ktorí by radi prežili aspoň jeden večer bez výbuchov a svetelných efektov na oblohe, ale nemôžu - kvôli vojne. Vojnových oblastí každým rokom pribúda, spomeňme neďalekú Ukrajinu, či Blízky východ. Viacero českých primátorov i starostov vyzvalo k oslavám bez zábavnej pyrotechniky vzhľadom na tragickú streľbu, ktorá pred časom otriasla Prahou.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd