Záber slovenského fotografa zaujal aj NASA. Čo sa mu podarilo zachytiť?

Záber slovenského fotografa zaujal aj NASA. Čo sa mu podarilo zachytiť?
Dominik Cenkner

To, že na Slovensku máme šikovných ľudí, je bezpochyby jasné. Mnohí si svoju prácu naprieč všetkými odvetviami robia skvele a z času na čas to ocení aj širšia verejnosť. Keď však vaša práca či výtvor zaujme aj svetovú agentúru, akou NASA určite je, to už je čo povedať. 

Fanúšikom agentúry NASA je známa jej aktivita, v rámci ktorej každý deň oceňuje jednu z množstva fotografií týkajúcich sa astronómie. Denne sa do „súťaže“ hlási množstvo fotografií z celého sveta.

V sobotu 13. januára agentúra ocenila záber slovenského fotografa. Radoslav Zboran sa tak môže pýšiť tým, že sa jeho fotografia stala Astronomickou snímkou dňa NASA.

Halový jav je vždy fascinujúci

Agentúra pri každej snímke ponúka aj krátky popis ako fotografia vznikla a čo na nej vlastne vidíme. Aj keď v tomto prípade je na prvý pohľad jasné, že ide o známy halový jav. 

Pán Radoslav ho odfotil počas prechádzky okolo dedinky Heroldstatt, kde býva s jeho rodinou. Stalo sa tak ešte v apríli v roku 2023.

Astronomická fotka dňa 13. januára, zdroj: apod.nasa.gov
Astronomická fotka dňa 13. januára, zdroj: apod.nasa.gov

Čo je halový jav?

Ide o zaujímavý optický fenomén, ktorý sa prejavuje ako farebný alebo bledý kruh okolo Slnka alebo Mesiaca. Tento úkaz spôsobujú drobné ľadové kryštáliky, ktoré sa nachádzajú v oblakoch vo veľkých výškach. Práve tieto kryštáliky potom lámu svetlo.

Halové javy sa môžu vyskytovať v rôznych tvaroch a veľkostiach, podľa toho, aký je tvar a orientácia ľadových kryštálikov. Najčastejšie sa pozoruje 22° halo. Okrem toho sa môžu objaviť aj iné halové javy, ako napríklad parhélia (vedľajšie Slnká), oblúky či kruhy.

Halový jav bol prvýkrát opísaný Aristotelom v 4. storočí pred naším letopočtom. V súčasnosti sa používa na štúdium atmosférických podmienok, ako napríklad teploty, vlhkosti, tlaku a vetra. Halové javy sa môžu využiť aj na predpoveď počasia, pretože naznačujú prítomnosť oblakov typu cirrus, ktoré často predchádzajú zmenám počasia. Halové javy sú tiež obľúbeným motívom fotografie a umenia, pretože vytvárajú krásne a pôsobivé scenérie na oblohe.

So svojimi úlovkami sa môžete pochváliť

Na záver len pripomíname, že ak sa vám podarí zachytiť, či už vo forme fotografie alebo videa, niečo zaujímavé s počasím či astronómiou, určite nám to pošlite.

Môžete tak urobiť napr. prostredníctvom tohto odkazu. Možno vašu snímku neocení hneď NASA, ale my a naši čitatelia sa určite potešíme.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd