Začala sa 4. fáza vypúšťania rádioaktívnej vody z Fukušimy do oceána

Začala sa 4. fáza vypúšťania rádioaktívnej vody z Fukušimy do oceána
Veronika Salayová

Dnes sa začalo štvrté vypúšťanie upravenej vody z jadrovej elektrárne Fukušima do mora. Vypúšťanie potrvá do 17. marca. 

Dnes sa začalo štvrté vypúšťanie upravenej rádioaktívnej vody z jadrovej elektrárne Fukušima do Tichého oceána, posledné vo fiškálnom roku 2023, ktorý sa v Japonsku končí koncom marca.

Prevádzkovateľ elektrárne Tokyo Electric Power (TEPCO) znovu otvoril potrubia, aby začal cyklus vypúšťania kontaminovanej vody zo svojich zásob. Vypúšťanie do mora začalo dnes a potrvá do 17. marca. 

Tisícky ton kontaminovanej vody putuje do oceána

Tento cyklus zahŕňa vypustenie 7 800 ton kontaminovanej vody cez podvodný tunel, ktorý sa nachádza približne jeden kilometer od pobrežia. Spoločnosť Tepco uviedla, že hladina rádioaktívneho trícia v kvapaline je pod bezpečnostnými normami. TEPCO uviedol, že koncentrácia nebezpečného trícia zostáva vo vode veľmi nízka a nepredstavuje žiadny bezpečnostný problém.

 

V troch predchádzajúcich fázach bolo takmer na hranici svojej kapacity vypustených do mora približne 23 400 ton upravenej vody uloženej vo viac ako 1 000 nádržiach.  Tepco očakáva, že počas fiškálneho roku 2024, ktorý sa začne 1. apríla, vypustí do oceána celkovo  54 600 ton v siedmich cykloch.

Japonsko sa pre tento kontroverzný krok definitívne rozhodlo vlani v auguste, kedy sa spustil celý mechanizmus vypúšťania vody do oceána. Vypúšťanie kontaminovanej vody s rádioaktívnym tríciom bude pokračovať až tri desaťročia.

Rakovinotvorné trícium

Hlavným problémom v kontaminovanej vode vo Fukušime je práve trícium, ktorý je rádioaktívny a vo všeobecnosti sa považuje za silnú rakovinotvornú látku. Práve táto látka, ktorá sa nijak nedá z upravenej vody odstrániť, vzbudzuje obavy v širokej verejnosti. 

Trícium síce bežne vyrábajú aj iné jadrové reaktory a uvoľňujú ju do mora elektrárne po celom svete. Aj keď sa považuje za relatívne málo škodlivý, ak je dostatočne zriedený, často sa udáva, že súvisí so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny.

 

Najprv Čína a potom aj Rusko sa v reakcii na tento kontroverzný krok rozhodli pozastaviť dovoz všetkých rybích produktov z Japonska. Tento krok vyvolal obavy aj na medzinárodnej úrovni vzhľadom na potravinovú bezpečnosť a globálny obchod.

Téma je naďalej stredobodom debát a sporov v celosvetovom meradle, pričom zdôrazňuje zložitosť a citlivosť otázok súvisiacich s jadrovou energiou a s riadením environmentálnych katastrof.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd