Začala sa „sprcha padajúcich hviezd“ Geminíd. Ide o najpozoruhodnejší meteorický roj roka

Začala sa „sprcha padajúcich hviezd“ Geminíd. Ide o najpozoruhodnejší meteorický roj roka
Veronika Salayová

Všetci tí, ktorí milujú „padajúce hviezdy“, sa môžu tešiť. Začal sa totiž veľmi aktívny meteorický roj Geminidy, ktorý na nočnú oblohu prinesie množstvo viacfarebných meteorov. 

Začala sa „sprcha“ padajúcich hviezd“ Geminíd, najpozoruhodnejší meteorický roj roka na severnej pologuli. Geminidy sú na oblohe aktívne od 19. novembra do 24. decembra s maximom od stredy 13. decembra do štvrtka 14. decembra. 

V túto noc je možné vidieť až 150 „padajúcich hviezd“ za hodinu, čo z neho robí najintenzívnejší a najpozoruhodnejší meteorický roj roka. Zvyčajne pozorovanie meteorov kazí svetelný smog, ale často aj Mesiac, ktorý svojím jasom narúša ich pozorovanie. 

Dobrou správou je, že nov v decembri pripadá na 13. decembra, čo znamená, že nočná obloha bude úplne tmavá. Ostáva len dúfať, že pozorovanie nenaruší v tento deň veľká oblačnosť. 

Meteory hýria farbami

Meteorický roj Geminidy je pre pozorovateľov pozoruhodnou udalosťou, hoci sa mu venuje menej pozornosti ako napríklad augustovému meteorickému roju Perzeíd. Každoroční pozorovatelia ho milujú hlavne pre farbu jeho „padajúcich hviezd“ − meteory môžu mať bielu, žltú, ale dokonca aj modrú a zelenú farbu.

Radiant roja sa nachádza v súhvezdí Blížencov pri hviezde Kastor, odkiaľ budú meteory na oblohe zdanlivo vychádzať v hojnom počte. V priemere budeme môcť na oblohe vidieť jeden meteor každých 30 sekúnd! 

Zaujímavosťou je, že tento každoročný meteorický roj je spôsobený asteroidom a nie kométou. Všetky padajúce hviezdy sú spôsobené prachom a úlomkami dopadajúcimi na zemskú atmosféru a ich zdrojom je zvyčajne prelietavá kométa.

Pre Geminidy je domovským telesom asteroid s názvom 3200 Phaethon, ktorému trvá 1,4 pozemského roka obehnúť Slnko. Je dosť pravdepodobné, že ani Phaethon nie je obyčajným asteroidom, ale ide o jadro vyhasnutej kométy.

Zo všetkých meteorických rojov Geminidy prenikajú najhlbšie do zemskej atmosféry. Maximum je približne 40 km nad zemským povrchom.

Meteorický roj Geminidy si pre ich krásu, viacfarebnosť a hojný počet rozhodne nenechajte ujsť a dátum 13. december si zapíšte do kalendára. Ak budete mať pekné nočné úlovky, budeme radi, ak nám ich pošlete. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd