Začalo pršať, no výraznejšie sa rozprší popoludní. Hrozia aj BÚRKY

Začalo pršať, no výraznejšie sa rozprší popoludní. Hrozia aj BÚRKY
Peter Minárik

Slovensko sa prebúdza do veterného, oblačného a niekde aj upršaného rána. Počasie sa však počas dňa ešte viac zhorší. Nie sú dokonca vylúčené ani búrky.

Ráno máme na našom území pomerne teplé. Teploty sa na takmer celom území pohybujú nad hranicou +10 °C, čo je na koniec októbra nezvyčajne veľa.

Do našej oblasti totiž prúdi veľmi teplý vzduch od juhozápadu, ktorý sa súčasne prejavuje aj na silnejšom nárazovom vetre. Najveternejšie je na horách a na severe Záhoria. Počas dňa sa vietor upokojí, ale zrážok bude ešte viac.

Popoludní príde ďalšia vlna zrážok

Aktuálne sa na našom území vyskytujú slabšie zrážky. Tie počas dopoludnia budú sústredené predovšetkým do oblasti stredného Slovenska.

Zatiaľ však zrážky nebudú príliš intenzívne a spadnú len jednotky milimetrov. To sa však zmení v priebehu popoludnia.

Cez Maďarsko sa bude presúvať plytká brázda nižšieho tlaku vzduchu, s ktorou bude spojené rozsiahle zrážkové pole. To sa počas popoludnia začne od západu šíriť nad Slovensko a prinesie výdatnejší lejak.

Zrážkové pole sa však bude pomerne rýchlo presúvať cez naše územie a ešte podvečer začnú zrážky ustávať. Popoludnie však bude z meteorologického hľadiska zaujímavé.

Tvoriť sa budú intenzívne búrky

Z Talianska a z Jadranu sa nad Chorvátsko a Slovinsko rozširujú pomerne intenzívne búrky, ktoré v noci spôsobili v Taliansku aj škody. Zaznamenali pri nich dokonca aj downburst. Búrky sa počas popoludnia dostanú nad Maďarsko.

Vlna búrok sa bude od západu Maďarska šíriť smerom k východu, pričom nejaké búrky sa môžu vyskytnúť aj v našich južných okresoch.

Pri ojedinelých búrkach treba počítať s možným zosilnením zrážok, avšak výrazne nebezpečnejšie sprievodné javy sa neočakávajú. Tie sa však vyskytnú v susednom Maďarsku a bude preto zaujímavé sledovať dnešnú situáciu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd