Začiatok astronomickej jari je za dverami. Čo budeme pozorovať na oblohe?

Zuzana Macháčová

Začiatkom budúceho týždňa nás čaká začiatok astronomickej jari 2023. Jarné mesiace budú plné mnohých zaujímavých úkazov, ktoré si budeme môcť vychutnať na oblohe. Pozrite sa, čo nás čaká.

Kedy začína astronomická jar 2023? Ide o astronomický jav jarnej rovnodennosti, a to  20. marca na severnej pologuli a 23. septembra na južnej pologuli. Končí letným slnovratom okolo 21. júna na severnej pologuli a 21. decembra na južnej pologuli.

V meteorológii sa jar podľa konvencie počíta ako celé mesiace marec, apríl a máj na severnej pologuli a september, október a november na južnej pologuli. Slnko po 20. marci vstupuje do znamenia Barana.

Zaujímavé je, že znamenie Barana sa vôbec nenachádza v súhvezdí Barana. Od 1. storočia n.l. sa nachádza v súhvezdí Rýb a je tam dodnes. 

Predtým sa nachádzal v súhvezdí Barana a odtiaľ pochádza jeho názov. Ak sa hranice súhvezdí nezmenia, potom sa v roku 2597 bude bod Barana nachádzať v súhvezdí Vodnára.

Tento rok sa astronomická jar začne presne v pondelok 20. marca o 22.24 h. Prvý jarný deň bude trvať 12 hodín a 17 minút.

Kedy sa začína kalendárna jar?

Kalendárna jar má pevne stanovený dátum. Ako každý rok, začína sa 21. marca, tentoraz to bude v utorok a potrvá do 21. júna. 

Ide o pevne stanovené obdobie roka, ktoré zaviedli meteorológovia, aby sa uľahčilo porovnávanie pozorovaní na rôznych miestach. Meteorologická jar sa začala 1. marca.

Aké atrakcie nás čakajú na oblohe

Počas celej jari bude na večernej oblohe jasne viditeľná Venuša, ktorá je po Mesiaci najjasnejším objektom na nočnej oblohe. Večer bude možné pozorovať aj Merkúr, pre ktorý budú najlepšie pozorovacie podmienky v polovici apríla. Aj Mars bude viditeľný počas veľkej časti noci.

Planéta Jupiter sa presunie z večernej viditeľnosti na rannú. Počas prvých jarných dní ju bude možné vidieť večer veľmi nízko nad západným obzorom, pričom bude rýchlo zapadať. Potom bude príliš blízko Slnka, aby ju bolo vidieť, a koncom mája začne byť viditeľná ráno nízko nad východným obzorom. Na druhej strane planéta Saturn bude vychádzať čoraz skôr, spočiatku ráno a koncom jari už okolo polnoci.

V apríli tohto roku má odštartovať európska sonda JUICE. Tá, by o niekoľko rokov dosiahnuť Jupiter a skúmať ho. Na druhej strane planéta Saturn bude vychádzať čoraz skôr, spočiatku ráno a koncom jari už okolo polnoci.

V utorok, 21. marca, nastane opozícia trpasličej planéty Ceres, a to znamená dobré podmienky pre viditeľnosť tohto objektu. Na pozorovanie Ceres je potrebný malý ďalekohľad. 

Na druhej strane, od polovice apríla môžete ráno začať hľadať na oblohe ďalšiu trpasličiu planétu, a to Pluto. Avšak na jeho pozorovanie bude potrebný väčší ďalekohľad.

Blízke stretnutia objektov na oblohe

Vizuálne zaujímavými úkazmi sú konjunkcie planét navzájom alebo Mesiaca s planétami. Hneď na začiatku astronomickej jari nás čakajú konjunkcie polmesiaca s planétami. 

Najprv 22. marca s Jupiterom, potom 24. marca s Venušou a potom jasnejšieho Mesiaca s Marsom, a to 28. marca.

Od 22. do 24. mája zasa Mesiac prejde okolo jasnej Venuše a slabšieho Marsu. Toto nebeské divadlo sa zopakuje, a to od 21. do 22. júna, okrem toho budú Venuša a Mars vtedy viditeľné bližšie k sebe.

Zaujímavým úkazom bude zakrytie Jupitera Mesiacom, ku ktorému dôjde 17. mája a stane sa tak počas dňa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd