Začiatok týždňa prinesie bláznivé počasie. Pripravte sa na teplo, silný vietor, ale aj lejak

Začiatok týždňa prinesie bláznivé počasie. Pripravte sa na teplo, silný vietor, ale aj lejak
Veronika Salayová

Február začal na Slovensku nezvyčajne a zimu príliš nepripomína. Víkend priniesol prudké oteplenie, silnejší vietor a večerné zrážky, a v tomto charaktere počasia pokračujeme aj dnes. Pondelok tak bude taktiež poriadne bláznivý, čo sa počasia týka. 

Víkend na Slovensku bol vzhľadom na aktuálny dátum nadpriemerne teplý a prudké oteplenie nekončí − práve naopak. Do našej oblasti sa dnes ešte viac zintenzívni prílev veľmi teplého vzduchu, ktorý prinesie mimoriadne vysoké hodnoty.

Na západe Slovenska zasvieti dnes aj slniečko a dnešné poobedné teploty môžu opäť atakovať magickú hranicu +15 °C, čo sú na február veľmi vysoké teploty. Na zvyšku územia bude prevažne oblačno s teplotami od +5 do +10 °C. Dnešok však prinesie okrem nadpriemerných teplôt aj pomerne divoké počasie

Vodné toky budú stúpať

Severnú polovicu nášho územia však čaká lejak, ktorý bude miestami aj veľmi intenzívny. Lokálne môže spadnúť do 50 mm zrážok, pričom hrozí, že v dôsledku vysokých teplôt a zrážok budú vodné toky dosahovať povodňové stupne a vylejú sa z brehov.

 


 

Najviac zrážok spadne na severných návetriach hôr, v iných lokalitách spadne do 30 mm, pričom v južnej polovici Slovenska bude zrážok len zanedbateľné množstvo, prípadne nebude pršať vôbec. Čo však bude predstavovať väčšie nebezpečenstvo je však veľmi silný vietor, ktorý bude dnes dosahovať silu orkánu.

Pozor na vetrisko!

Vietor začína už v ranných hodinách silnieť, pričom vietor sa rozfúka prakticky na celom Slovensku. Najsilnejší vietor treba dnes cez deň očakávať najmä na západnom a na strednom Slovensku. Aktuálne je vietor v ranných hodinách najsilnejší na Chopku, kde rýchlosť vetra dosahuje 39 m/s. 

Pozor na nárazový vietor v lokalitách Nová Baňa, Banská Belá, Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom a Kremnica, upozorňuje Slovenská správa ciest

Výstrahy pred vetrom na pondelok
Výstrahy pred vetrom na pondelok

So silným vetrom treba počítať aj v nížinách, no najveternejšie bude na hrebeňoch Tatier, kde by vietor v nárazoch mohol dosahovať rýchlosť až 50 m/s, resp. do 180 km/h. Orkán tak bude v horách veľmi nebezpečný − môže lámať a vyvracať stromy, prerušiť vlakovú dopravu a problémy môžu byť aj v dodávke elektrickej energie. 

Dnes preto radšej neparkujte pod stromami, prípadne zvážte aj prechádzky v lese či v parkoch. Situáciu ohľadom vetra dnes netreba podceňovať!

Vietor bude postupne slabnúť v podvečerných hodinách. Počas zajtrajšieho dňa už s takýmto silným vetrom netreba počítať, no veľmi teplé počasie by malo pokračovať aj v ďalších dňoch nového týždňa. 

 

Situáciu ohľadom dnešného silného vetra budeme sledovať a o všetko dôležitom budeme informovať − sledujte nás. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd