Začiatok týždňa prinesie slnečné lúče, ale aj intenzívne búrky. Kde sa vyskytnú?

Začiatok týždňa prinesie slnečné lúče, ale aj intenzívne búrky. Kde sa vyskytnú?
Zuzana Macháčová

Máme za sebou veľmi teplý a pokojný víkend. Nový týždeň odštartujeme taktiež slnečným počasím, no opäť sa vrátia búrky. 

O nedeľné priaznivé májové počasie sa postarala tlaková výš, ktorej okraj k nám zasahoval až z oblasti východného Atlantiku. Vyšší tlak sa ťahal cez Severné more až na Pobaltie. Pod jej vplyvom zostaneme aj dnes. 

Začiatok nového týždňa prinesie ešte vyššie teploty, ktoré vystúpia na +24 °C až +29 °C. Len na severe bude čerstvejšie, tam budú maximálne denné teploty dosahovať len +23 °C. 

Dnes dorazia aj búrky

Po pokojnom víkende už dnes musíme rátať aj so zrážkovou činnosťou, a to najmä v horských oblastiach Slovenska. Tam sa môžu vyskytnúť lokálne prehánky alebo búrky. 

Už okolo poludnia sa bude vytvárať kopovitá oblačnosť, z ktorej sa popoludní budú tvoriť búrky. Búrky môžu byť aj intenzívnejšie a spadnúť pri nich môže až okolo 15 mm zrážok. Vietor bude fúkať len slabo, miestami od severu rýchlosťou do 25 km/h. 

Z rána treba jazdiť na cestách opatrne pre ostré vychádzajúce slnko a lokálny výskyt hmiel.

V roku 2005 bolo 29. mája naozaj horúco. V Moravskom Svätom Jáne namerali tropických +34,2 °C. Horúco však bolo aj v roku 1969, kedy v tento deň namerali v Bratislave +32,1 °C. Dnešné teploty vystúpia maximálne do +29 °C. 

Počasie na pondelok

Na západnom Slovensku sa ďalší pracovný týždeň začne malou, len prechodne zväčšenou oblačnosťou, a najmä tam, kde nie sú vylúčené zrážky, sa oteplí sa na +25 °C až +28 °C.  

Na strednom Slovensku bude spočiatku len malá oblačnosť, neskôr sa začne tvoriť kopovitá oblačnosť, z ktorej najmä v horských oblastiach zaprší alebo sa vyskytnú búrky. Teplota vystúpi od +23 °C do +28 °C. 

Aj na východe Slovenska začne nový týždeň podobným počasím. Z rána bude len malá oblačnosť, neskôr miestami zväčšená. Najmä v horských oblastiach sa ojedinele vyskytnú prehánky alebo búrky. Denná teplota vystúpi na +21 °C až +27 °C. 

V horských oblastiach sa začne deň polojasným až oblačným počasím. Miestami treba rátať s prehánkami, ojedinele aj s búrkami. Vo výške 1 500  m sa bude teplota pohybovať okolo +13 °C. Ak vás zaujíma další vývoj počasia na nasledujúce dni, tak si pozrite našu dennú predpoveď. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd