V našej oblasti začína byť PORIADNE BÚRLIVO. Čo nás ešte čaká?

Ema Bazhaykin

Na Slovensko dnes v popoludňajších hodinách dorazili prvé očakávané búrky. Čo so sebou prinesie ďalší búrkový front zo západu?

Na Slovensko dnes v popoludňajších hodinách zo západu a severu dorazili prvé očakávané búrky. Výdatne sa blýskalo na východe nášho územia v okolí Prešova, Humenného aj Košíc, búrlivo začalo byť aj na západnom Slovensku pri česko-slovenských hraniciach, no tieto búrky nemali dlhé trvanie.

Na celom území v popoludňajších hodinách zaznamenali do 100 bleskových výbojov. Búrky nateraz ustali, no ešte sa očakávajú najmä zo západu. 

 

Na zvyšnom území Slovenska zatiaľ prevládalo prevažne teplé počasie bez zrážok, dažďu však už visia nohy na viacerých miestach a očakávajú sa búrky, ktoré môžu byť aj nebezpečné.

Čo nás čaká najbližšie hodiny?

Pokojné počasie bez zrážok a s vysokými teplotami postupne začína labilizovať vzduch a v týchto labilných podmienkach začnú postupne vznikať búrky.

Veľmi silné búrky sú aktuálne aj v Rakúsku neďaleko slovenských hraníc, ktoré to majú namierené do Bratislavy, ak dovtedy nestratia silu alebo sa nestočia smerom na juh do Maďarska. Táto búrková línia z východu Rakúska zrejme vyprodukovala aj supercelu a z oblasti hlása aj 2 cm krúpy. 

Z Rakúska prichádza búrka na západ nášho územia
Z Rakúska prichádza búrka na západ nášho územia, foto: iMeteo

Pokojné počasie vo zvyšku Slovenska sa tak postupne začne v najbližších hodinách meniť. Pred búrkami varuje aj meteorologická spoločnosť Estofex, podľa ktorej sa očakáva, že najsilnejšie búrky by sa mali vyskytovať na juhu Slovenska a na severe Maďarska. Vzhľadom na podmienky sa v druhej časti popoludnia môžu vytvoriť lokálne silnejšie búrkové bunky, ktoré budú postupovať od juhu k východu.

Podmienky sú priaznivé pre výskyt superciel, ktoré by mohli priniesť oveľa väčšie a plošnejšie škody. Meteorologická služba nevylučuje možnosť výskytu krúp a najväčšie škody môže napáchať silný vietor. Naše územie, ako aj sever Maďarska, patria k oblastiam, kde sa dnes očakávajú najintenzívnejšie búrky.

 

Noc prinesie definitívne ochladenie

V noci bude pokračovať zamračené počasie so zrážkami a ojedinelými búrkami. Vo vysokých polohách dokonca očakávame sneženie.

Ráno sa už prebudíme do úplne iného počasia, než na aké sme v uplynulých dvoch týždňoch boli zvyknutí. Cez našu oblasť prejde od západu až severozápadu výrazný studený front, za ktorým sa k nám v chladnom západnom prúdení od západu prechodne rozšíri nevýrazný výbežok vyššieho tlaku vzduchu.

Utorok nám prinesie výrazné ochladenie, najvyššia denná teplota dosiahne  +6 °C až +11 °C, na juhu a východe väčšinou +11 °C až +16 °C. Na horách vo výške 1 500 m n. m. očakávame okolo -1 °C a sneženie od  1 100 m n. m.

Celý deň bude oblačno až zamračené, na mnohých miestach očakávame dážď alebo prehánky. Podvečer si však od búrlivého počasia vydýchneme, keďže zrážky by mali postupne ubúdať.

Fúkať bude prevažne západný vietor od 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h), ráno v nárazoch ojedinele okolo 13 m/s (45 km/h). V priebehu dňa by mal vietor zoslabnúť. Pozor si však dávajte nad pásmom lesa, kde sa spočiatku očakáva búrlivý vietor až víchrica.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd