Začína sa výrazne ochladzovať. Do Álp dokonca prišla zima. Takto výdatne tu nasnežilo

Začína sa výrazne ochladzovať. Do Álp dokonca prišla zima. Takto výdatne tu nasnežilo
Zuzana Macháčová

Včera odštartovala astronomická jeseň, s ktorou prišla aj výrazná zmena počasia. Citeľne sa ochladilo, avšak v niektorých alpských horských strediskách dokonca aj nasnežilo.

Prvý víkendový deň priniesol na naše územie výraznú zmenu počasia po teplých a slnečných dňoch. Môže za to front, ktorý k nám nasúva studený vzduch.

Aj v Alpách je o 7 °C  chladnejšie, ako je na súčasnú ročnú dobu bežné, a nízke teploty čakajú aj Slovensko. V nedeľu bude chladno najmä na severe, kde sa budú teploty pohybovať len od +10 °C do 15 °C. 

Dnes chladno a veterno

Nedeľa tak bude na Slovensku veľmi chladná. V porovnaní s dlhodobým normálom nás čakajú teploty o 6 až 7 °C nižšie. Na pocit bude ešte o čosi chladnejšie a postará sa o to silný severák. Ten bude fúkať na celom našom území, no najviac na východnom Slovensku.

Chladné počasie nezavítalo len k nám, ale v niektorých alpských horských strediskách sa zobudili v sobotu ráno do zasneženej bielej krajiny. 

Hranica sneženia v alpských oblastiach klesla cez noc pod 2 000 m. V niektorých regiónoch dokonca snežilo vo výške 1 500 m.

Viac ako 10 cm čerstvého snehu

Na niektorých miestach veľmi husto snežilo. V nadmorskej výške nad 2 000 m n. m. napadlo niekde viac ako 10 cm čerstvého snehu.

Avšak najviac snehu napadlo v regióne Graubünden vo Švajčiarsku. Obrázky z webovej kamery ukazujú bielu krajinu, ktorá pripomína zimu v plnom prúde, a nie začiatok jesene.