Záhada „chýbajúceho“ dažďa je konečne jasná. Čo bolo za tým?

Záhada „chýbajúceho“ dažďa je konečne jasná. Čo bolo za tým?
Zuzana Macháčová

Znečistenie ovzdušia ovplyvňuje množstvo zrážok. Častice v atmosfére spôsobujú, že vzduch je chladnejší a suchší. Tento jav môže maskovať celý rozsah klimatických zmien tým, že skryje extrémne zrážky spojené s otepľovaním planéty.

Emisie skleníkových plynov majú schopnosť ovplyvňovať počasie na Zemi. Viac vody uniká z teplejších oceánov a ľahko sa zachytí vo vyhriatej atmosfére. To znamená, že vo vzduchu je viac vlhkosti, ktorá môže padať v podobe dažďa. Vedcov z USA však prekvapila jedna skutočnosť.

Napriek zvyšujúcim sa emisiám údaje z prvých desaťročí 20. storočia nepreukázali výrazný nárast zrážok. Štúdia publikovaná v časopise Nature Communications sa snaží odpovedať na otázku, kam sa podel dážď.

Dážď vs smog

Výskumníci z federálneho inštitútu Berkeley Lab v Kalifornii analyzovali denné úhrny zrážok od roku 1899 do roku 2020 z celých kontinentálnych Spojených štátov a koncentrácie skleníkových plynov a aerosólov vo vzduchu.

Druhá skupina zahŕňa mnohé kvapalné alebo tuhé látky znečisťujúce ovzdušie, ako je oxid siričitý, suspendovaný prach a dusičnany. Na tomto základe vyvinuli model merajúci vzťahy medzi všetkými týmito faktormi na regionálnej úrovni.

 

Ako pozorovali, očakávaný nárast zrážok bol do značnej miery kompenzovaný účinkom aerosólov, ktoré dlhodobo „vysušujú“ atmosféru. V Spojených štátoch sa až do 70. rokov 20. storočia očakávalo zvýšenie extrémnych zrážok, no toto neprišlo a zastavili ho aerosóly.

Zavedenie zákona o čistom ovzduší v roku 1963 viedlo k drastickému zníženiu emisií aerosólov, čo malo vplyv na zrážky.Po prvýkrát môžeme skutočne pochopiť, čo spôsobuje extrémne zrážky v Spojených štátoch," povedal Mark Risser, spoluautor analýzy.

Všetko závisí od sezóny

Ako vedci zdôraznili, vplyv aerosólov na atmosféru nie je rovnaký. Kým z dlhodobého hľadiska planétu ochladzujú a vysušujú, v lokálnom meradle dokážu opak. Ich vplyv závisí od ročného obdobia. V Spojených štátoch aerosóly znižujú množstvo zrážok v zime a na jar, a zvyšujú ich v lete a na jeseň. „Element sezónnosti je skutočne dôležitý,“ povedal Risser.

Niektoré z protichodných výskumov o úhrnoch zrážok za posledné storočie možno vysvetliť tým, ako vplyv aerosólov vyrovnáva vplyv skleníkových plynov a ako modely a simulácie zodpovedajú za tieto dve hnacie sily.

 

Vedci poznamenali, že monitorovanie aerosólov a ich začlenenie do simulácií bude dôležité pre zlepšenie predpovedí používaných na navrhovanie infraštruktúry a riadenie vodných zdrojov.

„Naša analýza ukazuje, že nárast extrémnych úhrnov zrážok spôsobený zvýšenými teplotami oceánov bude čoraz zreteľnejší," dodal Bill Collins, spoluautor štúdie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd