Záhadná choroba v USA zabila dvoch ľudí. Stopy vedú k hube, ktorá rastie aj na Slovensku

Záhadná choroba v USA zabila dvoch ľudí. Stopy vedú k hube, ktorá rastie aj na Slovensku
Dominik Cenkner

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb rieši prípad úmrtia dvoch ľudí v štáte Montana. Tí mali zomrieť na následky požitia huby, ktorá sa považuje za jedlú a rastie aj na Slovensku.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) rieši záhadný prípad, ktorý spôsobil nebývalo veľký počet ochorení ľudí, ktorí navštívili reštauráciu Dave's Sushi v Bozemane v štáte Montana. Od marca do apríla roku 2023 tam ponúkali smrčky ako súčasť špeciálnej sushi rolky z lososa a niekoľkých ďalších položiek. Po ich konzumácii ale zomreli dvaja ľudia, píše CNN.

Miestna hygienická stanica preto vydala tlačovú správu, v ktorej žiadala verejnosť, aby hlásila ďalšie prípadné choroby súvisiace s konzumáciou húb. Mnoho ľudí následne volalo, že sa im po jedle v reštaurácii tiež urobilo zle. Nakoniec sa prihlásilo celkom 51 ľudí, z ktorých 45 konzumovalo smrčky v marci či apríli minulého roka. Väčšina zákazníkov, ktorí ochoreli, sa sťažovala na zvracanie a ťažkú hnačku. Štyrom ľuďom bolo tak zle, že museli ísť na pohotovosť, tri osoby boli následne hospitalizované.

Vyšetrovanie CDC zistilo, že smrčky boli vypestované a dovezené čerstvé z Číny. Boli distribuované aj do reštaurácií v Kalifornii, kde ale ochorenie nikto nehlásil. Vyšetrovatelia zistili, že za ochoreniami mohol stáť spôsob ich prípravy. V reštaurácii v Montane smrčky totiž podávali len ľahko tepelne upravené alebo úplne surové, zatiaľ čo v kalifornských reštauráciách boli dôkladne tepelne upravené.

 

Návšteva reštaurácie si vyžiadala životy dvoch ľudí

„Hoci toxíny v hubách, ktoré by mohli spôsobiť ochorenie, nie sú úplne známe, správne postupy prípravy, vrátane dôkladného varenia, by mohli pomôcť obmedziť nepriaznivé zdravotné účinky,“ uvádza sa v správe CDC. Podľa tohto úradu by sa smrčky mali uchovávať v chladničke pri teplote do štyroch stupňov, v priedušných obaloch, ako je papierové vrecko, a pred podávaním by sa mali dôkladne uvariť.

To, že po konzumácii smrčkov môže dôjsť k zdravotným problémom, pre CNN Prima NEWS potvrdil aj mykológ Vladimír Antonín. „Jednou možnosťou je nedostatočná tepelná úprava. U citlivejších osôb môže byť dôvodom zdravotných komplikácií aj konzumácia veľkého množstva. Keď zjem dva, tri, tak sa nič nedeje, ale keď ich zjete 20, tak sa u väčšiny ľudí dostavia zdravotné problémy,“ popísal Antonín.

Dodal, že prípad úmrtia po konzumácii smrčkov však ešte nezaznamenal. „Prípady zdravotných komplikácií ale existujú,“ povedal Antonín. Zdôraznil, že huby treba obvykle vždy tepelne upraviť. „V menšom množstve sa dá jesť surová napríklad hliva ustricová, ktorá je obsiahnutá v kapsuliach. Všeobecne sa ale odporúča huby tepelne upraviť. Organizmus človeka totiž nie je stavaný na trávenie surových húb, aj v jedlých surových hubách sú látky, ktoré môžu spôsobiť problémy,“ vysvetlil odborník.

Za pravdu mu dáva aj emeritný vedúci vedecký pracovník chicagskej botanickej záhrady Greg Mueller. Veľa húb totiž obsahuje rôzne toxíny, ktoré sa varením odbúrajú. „Osobne si myslím, že vďaka tomu tiež oveľa lepšie chutia, pretože surové huby nemajú príliš výraznú chuť,“ podotkol Mueller.

 

Smrčky, ktoré mnohí považujú za delikatesu, pripomínajú vzhľadom včelí plast a rastú len niekoľko týždňov na začiatku roka. „Sú predzvesťou jari, objavujú sa obvykle ako prvé, a to im dodáva na tajomnosti,“ povedal Mueller.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd