Záhadná čínska kozmická loď sa po 276 dňoch vrátila na Zem

Zuzana Macháčová

Experimentálna čínska kozmická loď sa vrátila na Zem po 276 dňoch pobytu na obežnej dráhe. Loď dokončila prelomovú misiu na testovanie znovupoužiteľných vesmírnych technológií v krajine. 

Experimentálna čínska kozmická loď sa v pondelok 8. mája vrátila na Zem po tom, čo zostala na obežnej dráhe 276 dní, informovali čínske štátne médiá. Loď dokončila prelomovú misiu na testovanie znovupoužiteľných vesmírnych technológií v krajine.

Vesmírna loď bez posádky sa podľa štátnych médií podľa plánu vrátila do štartovacieho strediska Jiuquan na severozápade Číny.

Neboli poskytnuté žiadne podrobné informácie o tejto záhadnej lodi. Nevie sa ani to, aké technológie boli testované, ako vysoko letela a kam sa dostala od jej štartu. Loď vyštartovala ešte začiatkom augusta 2022. 

„Dôležitý“ prelom

Toto testovanie predstavovalo „dôležitý“ prelom v čínskom výskume technológie použiteľných kozmických lodí. Tento výskum poskytne pohodlnejší a lacnejší spôsob nasadzovania budúcich vesmírnych misií, informovali štátne médiá.

Na čínskych sociálnych sieťach sa uvádzalo, že kozmická loď je veľmi podobná ako X-37B amerického letectva − autonómnemu kozmickému lietadlu, ktoré môže zostať na obežnej dráhe roky.

Bezpilotný a opakovane použiteľný X-37B sa vrátil na Zem v novembri minulého roka počas svojej šiestej a poslednej misie po viac ako 900 dňoch na obežnej dráhe.

Existujú tiež špekulácie, že táto misia bola podobná misii z roku 2021, kedy kozmická loď letela na okraj vesmíru a vrátila sa na Zem v ten istý deň v misie. Tiež bola do značnej miery utajenou. Jediná informácia, ktorá o tejto lodi je, že pristála na Zemi horizontálne.

Keďže o nedávnej misii bolo k dispozícii len málo informácií, niektorí začali mať podozrenie, že vesmírna loď bola použitá na zhromažďovanie spravodajských informácií. A taktiež mohla byť vybavená pokročilým zobrazovacím a snímacím zariadením.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd