Záhradkári pozor, nasledujúca noc prinesie prízemné mrazy. Kde sa vyskytnú?

Záhradkári pozor, nasledujúca noc prinesie prízemné mrazy. Kde sa vyskytnú?
Dominik Cenkner

Vo štvrtok prvého júna nám začalo meteorologické leto. A aj keď sme sa už dočkali prvej tohtoročnej „tridsiatky“, nočné teploty letné určite nebudú. Pripraviť sa treba na prízemné mrazy.

Len dnes dopoludnia sme vás informovali o tom, že na Slovensku sme prvýkrát v tomto roku prekonali teplotu +30 °C. Stalo sa tak včera, v piatok 2. júna. 

Cez našu oblasť síce postupoval studený front od severu až severozápadu, predsa len sa pred ním stihlo otepliť a teploty stúpali až na +29 °C. Na stanici Ožďany, v okrese Rimavská Sobota, bolo ešte o niečo teplejšie. 

Teplota tam po 13. hodine vystúpila na +30,1 °C. Hovoriť tak môžeme o tropickom dni. 

zdroj: shmu.sk
zdroj: shmu.sk

Cez deň leto, v noci zima

Za spomínaným studeným frontom sa v našej oblasti rýchlo rozšírila tlaková výš. Po jej okraji k nám od severu až severovýchodu prúdi chladnejší a suchší vzduch. 

Cítime to aj na teplotách. Tie sú oproti piatku aj o 5 °C nižšie. 

Po 16. hodine bolo najteplejšie v Žiari nad Hronom. Teplomer tam ukazoval +24,1 °C.

Pozor na prízemné mrazy

Je dôležité podotknúť, že aj keď sa ochladilo, denné teploty sa pohybujú na úrovni dlhodobého priemeru. Vplyvom suchého vzduchu sa však výraznejšie ochladí počas noci. 

Teploty v noci zo soboty na nedeľu poklesnú až k 0 °C. Vyskytnúť sa môže aj slabý mráz, resp. prízemný mráz. 

Vyskytnúť sa môže na väčšine územia stredného a z časti aj východného Slovenska. Teplomer môže nadránom ukazovať až do -3 °C.

zdroj: imeteo.sk
zdroj: imeteo.sk

Aj keď to môže niekoho prekvapiť, očakávaný prízemný mráz nie je v tomto ročnom období a v danej lokalite zriedkavý. Záhradkárom a pestovateľom však môže poškodiť úrodu.

Dobrou správou je, že v nedeľu sa očakáva pribúdanie oblakov. Nočné teploty tak už k nule najbližšie dni klesať nebudú, naopak, postupne sa oteplí a nočné minimá sa budú pohybovať okolo +10 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd