Zajtra nás čaká najdlhšie úplné zatmenie Mesiaca v 21. storočí

Zajtra nás čaká najdlhšie úplné zatmenie Mesiaca v 21. storočí
Ľubomír Franko

Už v noci z piatku na sobotu nás čaká nevídané divadlo. Pozorovať budeme úplné zatmenie Mesiaca, ktoré bude najdlhšie v tomto storočí. Nenechajte si toto divadlo ujsť. 

Zatmenie mesiaca, ktoré nás čaká v noci z 27. na 28. júla bude jedinečné. Mesiac by mal vystúpiť nad obzor okolo 20:30. Po výstupe nad obzor bude Mesiac už čiastočne zatemnený, keďže čiastočné zatmenie začína o 20:24. Do fázy úplného zatmenia sa dostane o 21:30 nášho času, kedy sa bude nachádzať približne nad obzorom. Maximum úplného zatmenia bude mať presne o 22:22, kedy sa bude nachádzať 14° nad obzorom. Záver úplného zatmenia sa očakáva o 23:13 (18° nad obzorom), kedy postupne prejde do čiastočného zatmenia. Čiastočné zatmenie sa skončí 28. júla o 00:19 (21° nad obzorom).

Toto úplné zatmenie tak bude najdlhším zatmením v 21. storočí a trvať bude až 103 minút. Keďže už v dobe, keď bude Mesiac tesne nad obzorom začne jeho zatmenie, bude zdanlivo veľký. Odporúčame preto fotografovať v prvej polovici zatmenia. 

Mesiac bude na oblohe sprevádzaný aj Marsom, ktorý bude veľmi blízko k Zemi. Len niekoľko dní po tomto zatmení bude k Zemi najbližšie od roku 2003. Mars sa bude nachádzať južne od Mesiaca a bude relatívne jasný, takisto sfarbený do červena. Toto zatmenie bude zároveň najdlhšie úplné zatmenie v 21. storočí. 

Aké bude počasie ? Bude nám priať ?

Najnovšie prognózy počasiu sú veľmi optimistické. Počas dňa sa očakáva výskyt búrok, ktoré by sa však s príchodom večera mali rozpadnúť. Jasno na celom území určite nebude a na niektorých miestach sa oblačnosť môže vyskytovať, no momentálne očakávame že 70% územia by malo byť bez oblačnosti. Modely zatiaľ s oblačnosťou rátajú najmä na juhu Slovenska, to sa však ešte v priebehu dňa môže zmeniť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd