Západ už zasypáva sneh. Mikuláš prinesie nový sneh, ale...

Západ už zasypáva sneh. Mikuláš prinesie nový sneh, ale...
Peter Minárik

Na západnom Slovensku práve v týchto chvíľach sneží, pričom vplyvom záporných teplôt sa vytvára snehová pokrývka. Snežiť bude aj počas dnešného dňa, ale čaká nás aj niečo, čo prekazí pravú zimnú idylku.

Krátko pred východom Slnka nám už aktuálne sneží na celom západnom Slovensku a sneženie sa začína rozširovať aj nad Trenčiansky a Banskobystrický kraj. Najintenzívnejšie sneženie máme v týchto chvíľach v Podunajskej nížine.

Už sa začína tvoriť aj snehová pokrývka, pričom pod snehom je už takmer celé západné Slovensko. Najviac snehu je aktuálne na juhu v okresoch Komárno a Dunajská Streda, kde leží niekoľko centimetrov a kde sa jedná výlučne o sneženie.

Na západe bude snežiť, ale má to jedno ALE

V nadchádzajúcich hodinách sa bude sneženie zo západného Slovenska rozširovať aj nad stredné Slovensko, no najintenzívnejšie zrážky sa očakávajú aj naďalej na západe. Tu to však začne byť komplikované.

Už v týchto chvíľach začína do okresov Komárno, Levice a Nové Zámky prenikať teplejší vzduch, v dôsledku čoho sa do sneženia začína primiešavať aj dážď.

Podľa najnovších výpočtov numerických modelov bude snežiť na západe aj naďalej, no v okresoch Komárno, Nové Zámky a Nitra sa budú vyskytovať skôr zrážky zmiešané.

Ešte negatívnejšie správy sú pre východné časti okresu Nitra a celý okres Levice, Krupina, Veľký Krtíš a postupne aj Lučenec či Rimavská Sobota, kde sa očakáva aj čistý dážď. Skupenstvo zrážok vidieť pomerne krásne na aktuálnej predikcii nowcastingového modelu.

Podľa tohto modelu dokonca nie je vylúčené, že sa zrážky zmiešané objavia aj v ďalších okresoch.

Sneženie bude komplikovať rannú dopravu na mnohých miestach západného Slovenska. Počas dopoludnia budú teploty stúpať a tie sa dostanú nad bod mrazu, čím začne dochádzať k odmäku.

V západnej časti Podunajskej nížiny by malo spadnúť najviac mikulášskeho snehu, no na suchu nezostanú ani ďalšie regióny. Viac nájdete na mapách TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd