Západ Slovenska zažil extrémne búrlivú noc. Ráno sú škody po búrkach obrovské. Tu sú prvé FOTO

Západ Slovenska zažil extrémne búrlivú noc. Ráno sú škody po búrkach obrovské. Tu sú prvé FOTO
Veronika Salayová

Západné Slovensko zažilo búrky, aké sa na našom území neobjavujú príliš často. Boli extrémne silné a prinášali nebezpečné CG+ blesky. Dnes ráno sa postupne ukazuje, čo všetko búrky počas noci napáchali. 

Všetci tí, ktorí bývajú na západnom Slovensku, zažili po západe slnka mimoriadne silné búrky. Búrky sa po 20.00 hod. prehnali celým západným Slovenskom, pričom najviac bleskov udrelo v okolí Bratislavy, a to 2 až 3 blesky na kilometer štvorcový. 

Spolu počas noci udrelo spolu vyše 12 500 bleskov. Do búrlivého rána sa dnes zobudili aj na strednom Slovensku v okolí Banskej Bystrice a po 7.30 hod. sa búrky presunuli na Oravu. Blesková aktivita počas noci bola príznačná pomerne vysokým počtom CG+ bleskov, ktoré dokážu ublížiť a často aj zabíjajú. 

Trampolína na balkóne

Búrkový systém bol mimoriadne silný a priniesol aj nebezpečný nárazový vietor. A práve silný vietor, ktorý v nárazoch dosahoval rýchlosť okolo 70 km/h, spôsoboval počas búrok najväčšie škody.

Najviac zrážok počas búrok spadlo v Šaštíne-Strážoch, kde sa úhrn vyšplhal až na 46,6 mm. Na naše územie dorazilo už aj ochladenie, a tak sa oproti včerajšku na západnom Slovensku budíme do chladnejšieho rána. Napríklad  Bratislave sme o 7.00 hod. mali +15 °C. 

Prvé ranné škody máme hlásené z Vrábel, Nitry či Komárna, kde bol vietor mimoriadne silný. Bol dokonca taký silný, že detská trampolína skončila na balkóne paneláku či veľký rebrík na terasovom sedení. 

Najväčšie škody sú najmä v dôsledku vyvrátených stromov a popadaných konárov na ceste. Prvé škody sme zhromaždili v našej fotogalérií, avšak predpokladáme, že škôd je oveľa viac. 

Pripravte sa na ďalšiu vlnu búrok

Situácia z uplynulej noci sa zopakuje aj dnes, len sa celý búrkový systém presunie viac na východ. Najsilnejšie dnešné búrky nás čakajú v poobedňajších hodinách. 

Dnes sa teda búrky vyskytnú nielen na západe, ale už aj na strednom Slovensku. Východ zostane aj dnes bez búrok. Tu sa búrky doženú až zajtra.

Situáciu aj dnes budeme pozorne sledovať a všetky dôležité informácie prinesieme v našom ONLINE prenose. Budeme vďační, ak nám vaše fotografie pošlete na WhatsApp

 

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Zajtra
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd