Západne od Slovenska sa tvoria BÚRKY. Nad Rakúskom už udreli stovky bleskov

Západne od Slovenska sa tvoria BÚRKY. Nad Rakúskom už udreli stovky bleskov
Peter Minárik

Od západu sa k nášmu územiu blíži pole zrážok, ktoré prináša pomerne prekvapivo búrky. Búrky sa vyskytli v Česku, no najvýraznejšie sú v Rakúsku. Výnimočne nie sú vylúčené ani u nás.

Máme za sebou zimný víkend, ktorý aj do nížin priniesol prvé snehové vločky. Na vine je prepad studeného vzduchu, v ktorom počas dnešného rána začal postupovať teplý front.

Za týmto teplým frontom však začal do našej oblasti prúdiť teplý vzduch od západu, ktorého príliv sa zintenzívňuje. Už v pondelok zažijeme na západe mimoriadne teplý deň.

Práve tento výrazný teplotný gradient, ktorý vzniká premiešavaním teplotne výrazných vzduchových hmôt prináša do našej oblasti búrky.

Niekoľko bleskov udrelo v susednom Česku, no najbúrlivejšie je nad Rakúskom, kde už udreli stovky bleskov a na polovicu novembra ide o nezvyčajnú situáciu.

Udrelo viac ako tisíc bleskov

V pásme zrážok, ktorý sa tiahne z Nemecka, cez Rakúsko, Česko až do Maďarska sa tvoria búrky. Nad Nemeckom udrelo niekoľko bleskov a u našich susedov v Česku udrelo 50 bleskov. Jeden blesk zasiahol aj naše územie.

Niekoľko bleskov udrelo aj na západe Maďarska, neďaleko Slovenska, no aktuálne najzaujímavejšia situácia je v Rakúsku. Nad Rakúskom totiž udrelo už niekoľko stoviek bleskov, pričom aktuálne k 23:30 tu udrelo už viac ako 1500 bleskov.

zdroj: blesky.bourky.cz
zdroj: blesky.bourky.cz

Búrky sa tvoria na severnom úpätí Álp a rámci východného masívu Álp. Najbližšie máme aktuálne búrky, ktoré sa vyskytujú v okolí Viedenského Nového Mesta.

Počas nadchádzajúcej noci sa bude na našom území otepľovať a ojedinelé búrky nie sú vylúčené ani na našom území. Polohu zrážok a búrok sledujte TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd