Západné Slovensko čelí búrlivému ránu. Pozor, udierajú aj nebezpečné CG+ blesky

Veronika Salayová

Mnohých ľudí v okolí Trnavy a Záhoria zobudili blesky ako z dela. Búrky tu doslova vrú a medzi nimi sa objavujú aj silné, ktoré majú poriadnu ranu. 

Dnes ráno sa do búrlivého rána zobudil v okolí Trnavy a búrky aktuálne smerujú do severnej časti Záhoria a následne opustia naše hranice.

Búrlivo bolo aj tesne na rakúsko-slovenských hraniciach, kde búrky boli hneď za Bratislavou, no tieto búrky pri našom hlavnom meste zanikli a ostal len zosilnený dážď. 

Najnebezpečnejším sprievodným javom dnešných búrok sú najmä blesky, pretože sa medzi nimi vyskytujú aj nebezpečné CG+ blesky, ktoré dosahujú silu vyše 60 000 ampérov. 

 

Niektorí sa tak zobudili do naozaj nepríjemného rána. Silu bleskov nájdete aj na našej mape búrok.

Čo je to CG+ blesk?

Blesky CG+ udierajú poriadnou silou a znejú ako poriadna rana z dela. Sú vzácnejšie ako bežnejší typ blesku CG-, ale aj oveľa nebezpečnejší. 

Ak vás zaujímajú typy bleskov, tu je ich bližší opis:  

  • CG- blesk: Tento typ blesku je najbežnejší a vyskytuje sa pri búrkach najčastejšie. CG- blesky tvoria až 95 % všetkých CG bleskov. Blesk, zjednodušene, vzniká, keď je z oblaku vyslaný neviditeľný záporný impulz zo spodnej časti oblaku. V tom istom čase je zo zeme vyslaný kladný impulz, a v momente, kedy sa stretnú, prebieha výboj, ktorý na oblohe pozorujeme ako blesk. V priemere je blesk dlhý 2 až 3 km, niekedy však môže dosiahnuť dĺžku až 20 km a viac.
  • CG+ blesk: Oveľa vzácnejší, zato však oveľa nebezpečnejší. Pri CG- blesku sa neutralizuje negatívny elektrický náboj mraku, zatiaľ čo CG+ blesk sa tvorí pri vybití pozitívneho náboja mraku. Tieto blesky sú veľmi nebezpečné najmä kvôli svojej sile, pretože môžu byť až 10-krát silnejšie a môžu trvať až 10-krát dlhšie ako CG- blesky.
     
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd