Západné Slovensko zasiahlo husté sneženie. Problémy hlásia vodiči aj v hlavnom meste

Dominik Cenkner

Prvá vlna dnešného sneženia už v týchto chvíľach úraduje na západe Slovenska. Vodiči hlásia problémy hneď na viacerých úsekoch. 

Počasie v strednej Európe dnes ovplyvňuje frontálny systém spojený s tlakovou nížou. Jej stred sa bude presúvať z Nórskeho mora cez Dánsko nad Poľsko.

Vďaka tomu tak máme už od ranných hodín prevažne zamračené, a to najmä na západe. Práve tam sa už v týchto chvíľach vyskytuje aj sneženie, ktoré spôsobuje vodičom problémy na cestách. 

Keďže sneženie prichádzalo od západu, najskôr začalo mať problémy Záhorie. Stalo sa tam niekoľko dopravných nehôd, a to tak pre sneženie, ako aj kvôli poľadovici. 

Následne sa zrážky, prevažne snehové, rozšírili aj ďalej. Husté sneženie aktuálne trápi vodičov na úseku na D1 medzi Trenčínom a Novým Mestom nad Váhom. Husto sneží aj v okolí Nitry či priamo v meste, za Dolným Trhovišťom v smere do Merašíc sa šmýkajú dva kamióny.

Husté sneženie v Nitre, zdroj: Marek Ondrejička
Husté sneženie v Nitre, zdroj: Marek Ondrejička

Problémy na cestách aj v hlavnom meste

Husté sneženie dorazilo aj do Bratislavy. Na neupravené cesty si treba dať pozor napr. na D4 od Lužného Mosta po výjazd Bratislava-Rača. A rovnako tak na R7 od Bratislavy až po Holice.

Ešte v dopoludňajších hodinách začne hranica sneženia na západe stúpať. Snehové vločky by sa potom mali vyskytovať až od výšky cca 900 metrov. 

Popoludní sa počasie výrazne zhorší

K sneženiu sa v popoludňajších hodinách pridá aj silný vietor. Slabý, postupne južný až juhozápadný vietor s rýchlosťou 3 až 9 m/s (10 až 30 km/h) sa popoludní v západnej polovici a pod Tatrami postupne zmení na západný až severozápadný a zosilnie na 7 až 15 m/s, v nárazoch ojedinele 20 až 26 m/s (25 až 50, 70 až 95 km/h).

Na cestách sa tak budú tvoriť snehové jazyky, záveje. Silný vietor ale môže vyvracať aj stromy a prerušiť tak napr. dodávky elektrickej energie. 

Situáciu sledujeme ONLINE v našom textovom prenose. Nájdete ho na tomto odkaze.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd