Západné Slovensko zasypáva sneh. Uzatvárajú cesty. Diaľnice D1, D2 a R1 sú ťažšie prejazdné

Západné Slovensko zasypáva sneh. Uzatvárajú cesty. Diaľnice D1, D2 a R1 sú ťažšie prejazdné
Peter Minárik

Takmer všetky cesty na západnom Slovensku sú zasypané, vrátane hlavných diaľnic. Vodiči hlásia zdržanie. Pokiaľ nemusíte, tak sa cestám na západe ešte niekoľko hodín vyhýbajte.

Intenzívne sneženie prináša do oblasti západného Slovenska problémy. Podľa aktuálnych informácii sú síce všetky cesty zjazdné, no komplikáciam sa nevyhnete.

Pod snehom sú aj naše hlavné diaľničné tepny a to konkrétne diaľnice D1 a D2, ako aj rýchlostná cesta R1. Problémy nastávajú už hneď pri miernom stúpaní, kde sa šmýkajú kamióny. Takto vyzerá naša diaľnica D1 medzi Bratislavou a Trnavou.

Ako vidieť na aktuálnej dopravnej mape, tak pohyb vozidiel je veľmi spomalený a to na takmer celom západnom a strednom Slovensku.

aktuálna dopravná mapa
aktuálna dopravná mapa

Najväčšie obmedzenia sú na strednom Slovensku

V Bratislave a okolí uzavreli niekoľko ciest. Uzavretá je cesta na Kamzík. Pezinská Baba v Bratislave je aktuálne pre zlú zjazdnosť a popadané stromy taktiež uzavretá. 

Presun ľudí na sviatky asi najviac komplikuje dopravná nehoda pri Ratkove. Na hlavnom severnom ťahu sa tvoria kolóny a vodiči si postoja aj hodinu.

Horské priechody (HP) na území Slovenska majú povrch vozoviek prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu hr. 1-3 cm, okrem HP Dargov, Biela Hora, Kremnické Bane, Pusté Pole, Skýcov, Klenov, Šútovce a Havran, kde je povrch vozoviek prevažne mokrý. HP Donovaly, Šturec a Príslop sú uzatvorené pre nákladnú dopravu.

Slovenská správa ciest informuje, že HP Donovaly a cesta I/59 v úseku Úľanka - Motyčky je uzatvorená pre vozidlá nad 10 m dĺžky!  HP Príslop (I/78) je uzatvorený pre vozidlá nad 12 m dĺžky! HP Kremnické Bane (I/65) je pre kamiónovú dopravu uzatvorený taktiež pre husté sneženie!

Situácia sa bude zlepšovať

Ak nemusíte, tak radšej nikam nejazdite. Situácia by sa mala totiž v najbližších hodinách zlepšovať. Do našej oblasti sa totiž začne natláčať teplejší vzduch, ktorý postupne na naše územie prinesie zmenu sneženia na dážď.

Pri kladných teplotách sa začne snehová pokrývka, ktorá napadla na západnom Slovensku postupne roztápať.

Aj naďalej však treba počítať s komplikáciami na strednom Slovensku a na východe v oblasti Spiša a Gemera, kde sa oteplí až počas zajtrajšieho dňa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd