Západnú Európu zasiahla vlna veľmi teplého počasia. Teploty stúpajú nad +20 °C

Dominik Cenkner

Vlna veľmi teplého počasia ešte pred tým, než dorazí aj k nám, už zasiahla viaceré krajiny na západe Európy. Nezvyčajne vysoké teploty hlási Česko, Nemecko, Francúzsko, ale aj ďalšie štáty.

Nad severovýchodným Atlantikom a severozápadnou Európou sa rozprestiera rozsiahla oblasť nízkeho tlaku vzduchu. Po jej južnom okraji od juhozápadu do viacerých európskych krajín prúdi veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch.

Posledný deň roka 2022 tak na radu miest prináša nezvyčajne vysoké teploty. Tie najmä vo Francúzsku či Španielsku vystúpili aj nad +20 °C. Poďme však po poriadku.

V Česku teplejšie ako v septembri

Príliv teplého vzduchu už poriadne dvihol teploty aj u našich susedov. Niektoré stanice už v sobotu dopoludnia uvádzali hodnoty okolo +17 °C. 

Ide napr. o mesto Dobřichovice, ktoré leží neďaleko hlavného mesta. Samotná Praha pritom hlási rovnakú teplotu, a to v mestskej časti Komořany.

Paradoxom je, že aj v septembri 2022 bolo v Česku chladnejšie ako dnes - na Silvestra. Druhá polovica mesiaca vtedy priniesla dlhšie trvajúce chladné severozápadné prúdenie. 

Maximálne denné teploty vtedy stúpali na hodnoty okolo +13 °C až +14 °C. Podobne chladnejšie bolo aj v prvých októbrových dňoch.

zdroj: chmi.cz
zdroj: chmi.cz

Teplo je aj v Rakúsku, Nemecku či Spojenom kráľovstve

Ešte vyššie teploty hlásia ďalšie západoeurópske krajiny, kde sa už naplno prejavuje vplyv veľmi teplého vzduchu. Teploty okolo +17 °C namerali aj južnejšie od hlavného mesta Nemecka - Berlína. 

Podobne teplo je aj na väčšine západných častí krajiny, najmä na juhu. Vyššie teploty hlási aj náš spoločný sused - Rakúsko. Od Salzburgu po Viedeň teploty stúpajú nad +16 °C.

Teplo je aj na Britských ostrovoch. V Londýne teplota po 12. hodine ukazuje +13 °C. Pripomeňme, že priemerná denná decembrová teplota sa v tomto meste pohybuje na úrovni okolo +6 °C až +7 °C.

Francúzsko a Španielsko s teplotami nad +20 °C

Oveľa teplejšie je na juhozápade Európy. Práve na rozhraní Francúzska a Španielska sú teploty doposiaľ najvyššie. 

Niekoľko lokalít má teplotu nad +21 °C. Viaceré miesta sa pritom prehupli cez +20 °C.

Popoludňajšie teploty v Európe, zdroj: ventusky.com
Popoludňajšie (13:00 h) teploty v Európe, zdroj: ventusky.com

Na Slovensku teplo, ale teplejšie bude na Nový rok

Silvester priniesol vyššie teploty aj na naše územie. Po 12. hodine je najteplejšie na Záhorí, Kuchyňa udáva +11,2 °C. Inak sa teploty držia pod +10 °C. Dnešné maximá sa pritom očakávajú na úrovni okolo +13 °C.

Veľmi teplé počasie nás však čaká zajtra, teda na Nový rok. Pri zmenšenej oblačnosti a na Orave, hornom Spiši a juhozápade budú teploty stúpať od +10 °C do +15 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd