Záplavy biblických rozmerov sužujú Grécko. Takto zlé to nebolo najmenej 100 rokov

Záplavy biblických rozmerov sužujú Grécko. Takto zlé to nebolo najmenej 100 rokov
Zuzana Macháčová

Počet obetí záplav v strednom Grécku sa zvýšil najmenej na 6. Je možné, že to nie je koniec tragickej bilancie. Pátranie po nezvestných stále pokračuje. Mnoho obyvateľov zostalo uväznených vo svojich zatopených domoch. 

Cyklón Daniel, ktorý sa prehnal centrálnou časťou Grécka priniesol lejaky a spôsobil zosuvy pôdy. Cesty a mosty boli zničené a autá zmilo do mora. 

Medzi najviac postihnuté oblasti patrí prístavné mesto Volos, okolitá hornatá oblasť Pelion, kde boli mnohé oblasti bez prúdu viac ako 30 hodín. Elektrina bola postupne obnovená, ale kvôli poškodeniu siete bude úplná obnova pravdepodobne ešte nejaký čas trvať.

Zložitá situácia zostáva aj na severe ostrova Evia, kde je zaplavených veľa domov. Zasiahnuté mestá nepriaznivým počasím boli aj Trikala a Karditsa. Dážď zaplavil mnoho dedín v nízko položenej oblasti druhého z týchto miest v regióne Tesália.

Obete a nezvestný

Hasičský zbor vo štvrtok informoval, že v stredogréckom meste Domokos našli telo muža. V stredu tiež v Thesálii, strednom Grécku našli telá dvoch mužov a ženy.

Podľa najnovších údajov zomreli ďalší dvaja ľudia. Tragická bilancia tak dosahuje najmenej šesť obetí. Je možné, že to nie je koniec, keďže záchranné zložky pátrajú po šiestich ďalších obyvateľoch

Hladina povodňovej vody na niektorých miestach stúpla až na 2 m. Záchranné zložky informovali, že obyvatelia zaplavených obcí utekali na strechy domov.

Dediny odrezané od sveta

Do evakuačnej operácie sú zapojené vrtuľníky. Okrem člnov boli na evakuáciu ľudí zo zaplavených oblastí použité aj pásové vozidlá, hoci nie všade sa však záchranárom podarilo rýchly prúd prekonať, uvádzajú úrady.

Najmenej tri dediny v strednom Grécku boli záplavami úplne odrezané od sveta. Ich obyvatelia volali do vysielačiek, žiadali o pomoc a hlásili, že sa im zrútili domy. 

Polícia obmedzila dopravu v troch regiónoch a varovala obyvateľov, aby nevychádzali von a vyhýbali sa suterénom a prízemiam budov, informovala americká tlačová agentúra Associated Press.

Takéto počasie ešte nezažili

Toto je tretí deň, kedy sa naša krajina potýka s javom, ktorý sme v minulosti nezažili," uviedol hovorca vlády Pavlos Marinakis s tým, že v niektorých častiach Grécka napršalo za 12 hodín dvakrát viac ako za celý rok. „Absolútnou prioritou štátu je v súčasnosti záchrana ľudí a ochrana kritickej infraštruktúry," povedal Marinakis. 

Hovorca uviedol, že každoročný prejav nedávno zvoleného premiéra Kyriakosa Mitsotakisa o hospodárskej politike, naplánovaný na sobotu, sa uskutoční budúci týždeň. Šéf gréckej vlády má tento víkend navštíviť zničené oblasti. Podľa Národnej meteorologickej služby sa od štvrtka počasie postupne zlepšuje. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd