Situácia v Chorvátsku je najťažšia za posledných 100 rokov. Zaplavená je už aj Bosna a Hercegovina

Situácia v Chorvátsku je najťažšia za posledných 100 rokov. Zaplavená je už aj Bosna a Hercegovina
Zuzana Macháčová

V pondelok boli na pomoc obyvateľom a turistom v častiach Chorvátska postihnutých povodňami nasadení záchranári aj vojaci. Miestami je situácia najťažšia za posledných 100 rokov. Záplavy sužujú už aj Bosnu a Hercgovinu

Silné dažde, ktorých v posledných dňoch nebolo málo, spôsobili, že niektoré rieky v Chorvátsku sa vyliali z brehov a zaplavili domy, cesty a verejné budovy.

Vyučovanie v meste Obrovac, 45 kilometrov východne od Zadaru, bolo zrušené po tom, ako voda prenikla do tamojších škôl. Časti mesta zostali bez elektriny a voda zaplavila centrum obce.

Takéto záplavy sa v Obrovci nestali za posledných 100 rokov. Aj v neďalekom meste Gračac sa viac mnoho ľudí muselo presťahovať na vyššie poschodia budov alebo opustiť svoje domovy, aby sa vyhli následkom stúpajúcej vody.

Úrady informovali, že približne 300 zástupcov služieb bolo vyslaných na pomoc ľuďom v núdzi a na posilnenie protipovodňovej ochrany. Záchranné tímy informovali, že ľuďom, ktorí uviazli vo svojich domovoch, poskytujú potraviny. Chorvátsky premiér, Andrej Plenkovič, oznámil, že jeho vláda poskytne všetky potrebné finančné prostriedky a pomoc postihnutým.

Záplavy aj v Bosne a Hercegovine

Aj Bosna a Hercegovina zápasí s prívalovými dažďami, ktoré v uplynulých dňoch spôsobili záplavy v rôznych regiónoch krajiny. Mimoriadne situácie sú hlásené najmä na severozápade Bosny a Hercegoviny, v blízkosti hraníc s Chorvátskom, kde sa vyliali viaceré rieky v Bihači, Bosanskej Krupej, Cazine, Kljuci a Sanskom Moste. 

Niektoré dediny sú izolované a miestne záchranné služby sú mobilizované. V dôsledku zosuvov pôdy je obmedzená aj železničná a cestná doprava. 

Úrady vydali nové výstrahy pred poveternostnými podmienkami. Taktiež vyzvali ľudí, aby prijali ochranné opatrenia vzhľadom na možné evakuácie. Meteorológovia oznámili, že na Balkáne sa v nasledujúcich dňoch očakávajú ďalšie vlny zrážok. 

Zlé počasie vyčíňa stále aj v Taliansku

Aj Taliansko stále sužujú obrovské záplavy. V talianskom meste Palermo sa v noci zrútil veľký strom a skončil na vozovke. Strom pravdepodobne spadol pre silné nepriaznivé počasie, ktoré včera zasiahlo sicílsku metropolu. Našťastie nie sú hlásené žiadne zranenia. 

Záplavy boli hlásené aj v Lascari a Cefalù. V meste zasahovali hasiči v dôsledku presakovania vody, odlepovania omietky a nebezpečných ríms v rôznych oblastiach.

Vydaná oranžová výstraha

Úrady vydali oranžovú výstrahu pred počasím. Primátor Palerma, Roberto Lagalla, včera nariadil znovuotvorenie škôl všetkých stupňov, pričom cintoríny zostanú pre verejnosť zatvorené až do piatku.

Niektorí starostovia vrátane starostov Villabate, Bagheria, Casteldaccia, Ficarazzi, Capaci, Terrasini a Balestrate sa rozhodli ponechať školy zatvorené aj dnes.

Dianie v zahraničí, ale aj u nás sledujeme v našom textovom ONLINE prenose

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd