Zásah z nebies? Meteorit, ktorý zrejme dopadol na východe Francúzska, zdemoloval auto

Zásah z nebies? Meteorit, ktorý zrejme dopadol na východe Francúzska, zdemoloval auto
Dominik Cenkner

Úlomok vesmírneho telesa podľa polície zrejme urobil dieru s polmetrovým priemerom do strechy automobilu zaparkovaného na predmestí východofrancúzskeho Štrasburgu. Policajní experti skúmajú, či bol takú veľkú škodu schopný napáchať možný meteorit veľkosti orecha nájdený na mieste.

Hasiči a policajti boli v pondelok ráno privolaní k autu, z ktorého stúpal dym a v streche malo polmetrovú dieru. „V nadväznosti na zistenia nášho prvého tímu usudzujeme, že došlo k pádu hviezdneho objektu,“ uviedli podľa agentúry AFP hasiči v zápise z akcie.

Na mieste podľa ich svedectva nenašli žiadny predmet o veľkosti, ktorá by mala predpoklady spôsobiť dieru spomínaných rozmerov. Blízko vozidla však objavili zhruba dvojcentimetrový štrkový úlomok, ktorý policajti poslali na laboratórny rozbor.

Podľa hovorcu polície pripomína spálené drevo a je veľmi ľahký. „Aj gulička padajúca veľkou rýchlosťou môže narobiť škody. Ale najprv treba dokázať, že je to objekt pochádzajúci z vesmíru,“ citovala AFP hovorcu tamojších policajtov.

Meteorid, meteor, bolid, meteorit

Aj keď tieto pojmy znejú rovnako, označujú niečo iné. Mnohí si tieto názvy mýlia, preto si pripomeňme, čo znamenajú.

Meteoroidy sú relatívne malé telesá zložené z kameňov a kovov, ktoré sa nachádzajú vo vesmíre. Môžu byť malé ako zrniečka alebo aj meter široké. Menšie objekty sa nazývajú mikrometeoroidy alebo medziplanetárny prach.

Meteor vzniká, keď meteoroid vstúpi do atmosféry Zeme a jeho aerodynamické zahrievanie vytvorí pruh svetla, ktorý môžete pozorovať voľným okom. Úkaz sa väčšinou odohráva v časti atmosféry nazývanej mezosféra, ktorá sa nachádza 76 až 100 kilometrov nad povrchom Zeme.

Extrémne jasný meteor sa nazýva bolid - zvyčajne musia byť na oblohe jasnejšie ako planéta Venuša pri pohľade zo Zeme. Ešte jasnejšie meteory sa zvyknú označovať ako superbolidy. To je aj prípad z Ćile.

Ak úlomky z vesmírneho telesa, ktoré prejde atmosférou Zeme, „prežijú“ a dopadnú na povrch, stávajú sa z nich meteority. Meteorit teda môže pochádzať z asteroidu aj meteoroidu či kométy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd