Zasypalo mesto Litomyšl. Do ulíc vyrazili hasiči

Zuzana Macháčová
Intenzívne búrky zasiahli nielen Slovensko, ale aj susedné Česko. Supercela sa prehnala nad mestom Litomyšl, kde po búrke ostali biele trávniky a voda zaplavila ulice. Hasiči majú plné ruky práce.

Slovensko sužujú intenzívne búrky a voda zaplavuje viaceré mestá a obce, a to predovšetkým v oblasti východného Slovenska. Avšak nielen u nás je búrlivo. 

Intenzívne búrky zasiahli aj susedné Česko. Na východe krajiny v meste Litomyšl to poriadne vrelo počas toho, ako sa mestom prehnala supercela. Po búrke ostali trávniky ako zime, teda úplne biele.

Mesto zasypala vrstva krúp

Väčšina krúp mala veľkosť 1 až 2 cm. Lokálna supercela mala priam ukážkový wall cloud a štruktúru.

 

Hlavne na pomedzí Moravy a Čiech nemožno vylúčiť vznik ďalšej podobne silnej búrky. Jeden z obyvateľov uviedol: „Rýchlo sa zotmelo krátko popoludní v Litomyšli. Nad mesto sa nahrnuli čierne mraky a rýchlo sa spustil prudký lejak sprevádzaný silným krupobitím. Ulicu v okamihu pokryla vrstva bielych krúp a voda sa začala valiť. Dukelská alebo Havlíčkova ulica boli pre autá v jednej chvíli úplne nezjazdné." Dodal: „Za niekoľko minút bolo po všetkom."

Vo facebookovej skupine Život v Litomyšli sa niektorí používatelia sťažujú, že im supercela zničila záhradu. Na fotografiách je vidieť veľkú vrstvu krúp. Jeden z komentujúcich spomenul, že takto intenzívna supercelárna búrka snáď cez Litomyšl ešte nešla.

Hrozia ďalšie búrky

Meteorológovia však varujú, že podobne silné supercelárne búrky môžu vzniknúť počas popoludnia aj na ďalších miestach republiky.

Supercela sa skladá z búrkovej bunky, ktorá sa neustále obnovuje. Od bežnej búrky sa líši svojou dlhšou životnosťou. Prináša so sebou krúpy a intenzívnu prietrž mračien. Na oblohe sa stáča v smere stredného vetra doprava, čo šlo podľa meteorológov pozorovať aj v okolí mesta Litomyšl.

Obrovská povodeň pred 40. rokmi

Skoro na deň presne pred štyridsiatimi rokmi – 17. mája 1984 – Litomyšl zažila obrovskú povodeň. „Okolo 17. hodiny sa prehnala prietrž mračien. Počas necelej hodiny spadlo asi 44 mm zrážok,“ cituje Orlický denník.

 

„Námestie sa skrylo až pod 160-centimetrovou hladinou. Oknami sa hrnul príval vody do hotela Slnka a do obchodov. Len v elektro predajni dosiahli škodu 2 miliónov korún. Ďalšie na objektoch, bytoch a zariadeniach dosahovali takmer päťnásobok,“ napísali vtedy noviny.

Celú situáciu ohľadom búrok sledujeme ONLINE v textovom prenose, ktorý nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd