Zatiaľ čo u nás zatvárajú lyžiarske strediská, tak v Alpách napadlo toľko snehu že rušia podujatia

Zatiaľ čo u nás zatvárajú lyžiarske strediská, tak v Alpách napadlo toľko snehu že rušia podujatia
Zuzana Macháčová

Niektoré lyžiarske strediská na Slovensku v dôsledku veľmi teplého počasia zatvárajú svoje brány. V Alpách majú však iný problém. Napadlo tam toľko snehu, že musia zrušiť niektoré podujatia.

Počasie na našom území pripomína skôr jar ako zimu, a to počas celého mesiaca február. V dôsledku nadpriemerne vysokých teplôt musia niektoré slovenské lyžiarske strediská lyžiarsku sezónu ukončiť predčasne. 

Pravá zima v Alpách

V Alpách, našťastie, takýto problém nemajú a za posledné dni sa tam vrátila pravá zima. Zo štvrtka na piatok sa obyvatelia Álp tešili z novej nádielky snehu. Hranica sneženia počas piatka klesla na 800 až 1 000 m n. m. 

Husté sneženie nabralo v piatok ešte viacej na sile. Najviac snehu napadlo na južných návetriach Álp, konkrétne na severovýchode Talianska a na severozápade Slovinska.

 

Výška nového snehu tam miestami prekročila až 1 meter. Aj v Trentine sa nasnežilo veľké množstvo snehu, a to taktiež až 1 meter nad 1 200 až 1 400 m n. m. Tu aktuálne platí veľké riziko pádu lavín.

Rušia podujatia

Sneženie, ktoré pokračovalo aj počas víkendových dní, zrušilo niektoré podujatia. Preteky Svetového pohára alpských lyžiarok sa v talianskom stredisku Val di Fassa dnes nekonali. 

Aj druhý víkendový super-G museli organizátori zrušiť pre veľké množstvo snehu, ktoré napadlo na trať v uplynulých hodinách. 

Sneženie skomplikovalo a obmedzilo v piatok aj dopravu. Pre husté sneženie bola uzavretá rakúska Brennerská diaľnica smerom na juh medzi Innsbruckom a Brennerským priesmykom, kde v krátkom čase napadlo okolo 40 centimetrov nového snehu.

 

Napriek zákazu jazdy kamióny využívali viacero pruhov diaľnice a následne uviazli v snehu. Nákladné autá zablokovali vozidlá na odpratávanie snehu, ale aj ďalšie osobné vozidlá.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd