Zima naďalej sužuje Európu. Zatvárajú školy a v platnosti sú mnohé varovania

Zima naďalej sužuje Európu. Zatvárajú školy a v platnosti sú mnohé varovania
Zuzana Macháčová

Obyvatelia Veľkej Británie a Írska čelia náporu zimy. Najťažšia situácia je v severnom Škótsku, kde je pre husté sneženie zatvorených niekoľko stoviek škôl. Teplota môže klesnúť na roky nezaznamenané hodnoty. Na mnohých miestach platia výstrahy pred počasím.

V noci z utorka na stredu klesla teplota na severe Škótska na -14 °C, čo je o niečo menej, ako predpovedali meteorológovia, ktorí na utorok predpovedali, že by mohlo byť -15 °C. 

Britský meteorologický úrad zvýšil už včera stupeň varovania pre severné Škótsko a súostrovie Orkneje a Shetlandy zo žltej na oranžovú a v platnosti bude minimálne do štvrtkového podvečera, čo znamená možné narušenie cestnej, železničnej a leteckej dopravy, vrátane rizika uviaznutia áut v snehových závejoch na cestách.

Môže dôjsť aj k výpadkom elektriny a je vysoká pravdepodobnosť odrezania niektorých miest od sveta.

 

Niekoľko stoviek škôl ostalo zatvorených

Met Office tiež varuje, že snehová pokrývka vo vysoko položených oblastiach severovýchodného Škótska môže do piatkového večera presiahnuť 40 cm. V súčasnosti je najviac snehu v najväčšom meste Shetland Lerwick, a to 23 cm.

V Škótsku je pre sneh zatvorených niekoľko stoviek škôl, vrátane všetkých na Shetlandoch a Orknejách.

Upozornenia na mnohých iných miestach

Žltá výstraha kvôli sneženiu, ktorá je v platnosti od utorka v severnom Anglicku, severnom Walese a takmer celom Severnom Írsku, sa v stredu rozšírila aj na ďalšie oblasti, a to na juhozápadné a východné Anglicko a západný Wales.

Ďalšie varovanie kvôli očakávanému silnému vetru vydal Met Office na nedeľu. Platí pre celé Škótsko, celý Wales a západ Anglicka. V celej Írskej republike platí do štvrtkového poludnia aj žltá výstraha pred snehom, poľadovicou a nízkymi teplotami.

Zimné počasie v Česku

Pre väčšinu Česka ďalej platí varovanie pred poľadovicou. Niektoré cesty sú úplne nezjazdné.

 Kvôli nehode kamiónu je uzavretá diaľnica D7 v smere z Prahy do Chomutova pri Postoloprte. Pre autá nad 3,5 tony bola do 8:00 hod. rána uzavretá napríklad cesta z Tanvaldu do Harrachova.

Od stredajšieho večera policajti a hasiči zasahovali pri mnohých dopravných nehodách. Aj vo štvrtok popoludní a večer na cestách v Čechách bude šmykľavo. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd